Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Jesus treated outcasts.

      Key learning points

      1. Leprosy is an infectious disease. In Jesus' time, lepers had to live outside of society and were seen as unclean.
      2. In Luke’s gospel, Jesus touched lepers and healed them.
      3. People at the time would have been shocked that Jesus spoke with or touched people with leprosy.
      4. Many Christians draw attention to the fact that Jesus was always drawn to those on the very edge of society.

      Keywords

      • Leper - someone with leprosy

      • Society - people living in the same place who share laws and traditions

      • Gospel - a book in the Bible about the life and teachings of Jesus

      • Kingdom of God - a society where God rules

      Common misconception

      Jesus always followed Jewish laws.

      Jesus challenged some of the laws in Jewish society.

      Teacher tip

      Some sensitivity will be needed in this lesson. Focus on the way lepers were outcasts through no fault of their own and how this might have felt, rather than focusing on leprosy as a disease.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Who was Zacchaeus?

      a fisherman
      a soldier
      Correct answer: a tax collector who met Jesus

      Q2.
      Jesus shows that matters.

      Correct Answer: everyone

      Q3.
      Where are prisoners kept?

      in care homes
      in schools
      Correct answer: in prisons

      Q4.
      Prison help support people in prison.

      Correct Answer: chaplains, Chaplains

      Q5.
      What might help with forgiveness?

      ignoring problems
      Correct answer: time and understanding
      staying angry

      5 Questions

      Q1.
      Match each word to its correct meaning.

      Correct Answer:leper,someone with leprosy
      Correct Answer:society,people living in the same place who share laws and traditions
      Correct Answer:gospel,a book in the Bible about the life and teachings of Jesus

      Q2.
      Jesus and healed lepers.

      Correct Answer: touched, Touched

      Q3.
      How did people feel when Jesus touched lepers?

      happy
      Correct answer: shocked
      didn't care

      Q4.
      Helping people was more important to Jesus than ...

      Correct Answer: law, Law

      Q5.
      Why did Jesus challenge the laws?

      to anger people in power
      Correct answer: to help people
      for fun

      To help you plan your 4 religious education lesson on: Jesus and the lepers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...