Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what a Pesach Seder is and what each food on the Seder plate represents.

      Key learning points

      1. The Seder meal is eaten as part of Pesach.
      2. Seder means order and the meal is eaten in a set format.
      3. The Seder plate contains symbolic items of food.
      4. Each item relates to a different part of the Exodus story.

      Keywords

      • Seder - a special meal Jews eat during Pesach. It follows a set order, telling the story of how the Hebrews left Egypt

      • Exodus - the departure of the Hebrews from Egypt

      • Symbolic - something that represents a bigger idea or story

      Common misconception

      The order of the Seder doesn’t matter. You can do it any way you want.

      The word “Seder” means “order,” and the Seder follows a special, set sequence. Each step and food is part of this order to help tell the story clearly and meaningfully.

      Teacher tip

      There are good online videos such as My Life, My Religion, that show Jewish families celebrating the meal. You may want ot use artefacts to bring this to life, or invite a Jewish visitor in.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What is the Torah?

      Correct answer: a Jewish holy text
      a festival meal
      a type of prayer

      Q2.
      What does the word “covenant” mean?

      a secret message
      Correct answer: a solemn promise
      a type of festival

      Q3.
      Who was chosen by God to lead the Hebrews out of Egypt?

      David
      Abraham
      Correct answer: Moses

      Q4.
      Why do Jewish families use special dishes during Pesach?

      Correct answer: to keep them separate for the festival
      because they are easier to clean
      so they can eat more food

      Q5.
      What is the spice box used for during Pesach?

      to add flavour to the food
      to keep away insects
      Correct answer: to remind people of happy memories

      5 Questions

      Q1.
      What does “Seder” mean?

      special food
      freedom
      Correct answer: order

      Q2.
      Why do Jewish families dip parsley in salty water at the Seder?

      to make it taste nicer
      Correct answer: to symbolise the tears of enslaved ancestors
      because it is a traditional snack

      Q3.
      What does the bone on the Seder plate represent?

      the strength of the Hebrews
      the buildings made in Egypt
      Correct answer: the blood used to mark Hebrew doors

      Q4.
      The roasted on the Seder plate shows hope and new life.

      Correct Answer: egg

      Q5.
      The order of the Seder doesn’t actually matter.

      Correct answer: False - there is a set order to help tell the story clearly.
      False - the order changes every year based on tradition.
      True - the Seder can be done in any order.

      To help you plan your 3 religious education lesson on: The Seder meal, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...