Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sikhs: the story of a British community

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Sikhs have contributed to British history and why some places in the UK have large Sikh communities.

      Key learning points

      1. Sikhs comprise 0.9% of the population of England and Wales according to the 2021 census.
      2. There are historic Sikh communities in London and the West Midlands.
      3. The Sikh community has historic links with the UK, connected to the British Empire.
      4. Sikh soldiers were heavily involved in fighting for the British Empire, which cost many lives during the World Wars.

      Keywords

      • Community - a group of people who share common interests and values

      • Service - the act of helping or doing work for others, often to support a community or cause

      • British Empire - a group of countries that were controlled or ruled by Britain

      • Gurdwara - a Sikh place of worship, where people gather to pray, learn, and share meals together

      Common misconception

      All Sikhs in the UK recently moved here.

      There is a long historical connection between Sikhs and the UK, including their involvement in the British Empire and service in the World Wars. Many Sikh families have lived in Britain for several generations.

      Teacher tip

      Research and discuss Sikh contribution to British history. Invite a speaker to share why they or their family decided to move to the UK and settled in the area they live in.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do many Hindus believe Brahman is?

      a festival
      Correct answer: the one supreme spirit
      a famous temple

      Q2.
      What symbol represents Brahman in Hindu Dharma?

      a bell
      a flower
      Correct answer: aum

      Q3.
      What is Hindu worship called?

      Correct answer: puja
      yoga
      karma

      Q4.
      What do Hindus believe happens after this life?

      you go to sleep forever
      you become a star
      Correct answer: you are reborn

      5 Questions

      Q1.
      Sikh soldiers played an important role during the two World .

      Correct Answer: war, wars, War, Wars

      Q2.
      According to the 2021 , 0.9% of people in England and Wales are Sikh.

      Correct Answer: census, Census

      Q3.
      Where are historic Sikh communities found in the UK?

      Cornwall and Kent
      Correct answer: London and the West Midlands
      York and Cumbria

      Q4.
      Why have many Sikhs settled in the UK?

      for the beaches
      to find treasure
      Correct answer: to help rebuild after the war

      Q5.
      Why is it wrong to say that all Sikhs living in the UK only recently moved here?

      some are from America
      they live in tents
      Correct answer: they’ve been here for generations

      To help you plan your 6 religious education lesson on: Sikhs: the story of a British community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...