Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some distinctive features of Quakers and Pentecostals.

      Key learning points

      1. There has always been diversity in the Christian church - churches having different ways of worshipping God.
      2. There are many different Christian denominations in England, including Quakers and Pentecostals.
      3. Quakers, or the Society of Friends, began in the 1600s.
      4. The Quakers have a key belief that people can experience God personally and do not have to go through clergy.
      5. In the early 1900s Pentecostalism started. It has an emphasis on experiencing the Holy Spirit through lively worship.

      Keywords

      • Denomination - a group within a religion

      • Quaker - a member of the Religious Society of Friends

      • Pentecostal - a denomination that emphasises the gifts of the Holy Spirit, evangelism and expressive worship

      • Evangelism - telling others the good news about Jesus and salvation

      Common misconception

      All Christians worship in the same way.

      There are many different Christian churches and denominations and all of these have different styles of worship.

      Teacher tip

      Investigate if there is a Quaker Meeting or a Pentecostal church in your area. It might be interesting for the pupils to see what activities these are involved in or perhaps even arrange for a visitor.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Who founded The Salvation Army?

      Winston Churchill
      Correct answer: William and Catherine Booth
      Martin Luther

      Q2.
      The Salvation Army’s current motto is ‘Blood and ’.

      Correct Answer: Fire, fire

      Q3.
      Who does The Salvation Army aim to help?

      people with no faith
      only church goers
      Correct answer: people in need

      Q4.
      The Salvation Army gives food, shelter, and helps in times of ...

      Correct Answer: disaster, Disaster

      Q5.
      An important part of The Salvation Army’s ministry is ...

      Correct Answer: music, Music

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning.

      Correct Answer:denomination,a group within a religion

      a group within a religion

      Correct Answer:Quaker,a member of the Religious Society of Friends

      a member of the Religious Society of Friends

      Correct Answer:evangelism,telling others the good news about Jesus and salvation

      telling others the good news about Jesus and salvation

      Q2.
      What does 'diversity in the Christian church' mean?

      all churches are exactly the same
      Correct answer: churches worship in different ways
      there is only one kind of Christian church

      Q3.
      Which of these are Christian denominations found in England?

      Correct answer: Quakers and Pentecostals
      Buddhists and Sikhs
      Muslims and Jews

      Q4.
      Who leads a Quaker meeting?

      a priest
      Correct answer: often no one – it’s led by silence and sharing
      a choir

      Q5.
      Pentecostal worship is often and joyful, focusing on the Holy Spirit.

      Correct Answer: lively, Lively

      To help you plan your 6 religious education lesson on: Quakers and Pentecostals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...