Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Christian Church in the East

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the importance of the Orthodox Church in Christian history.

      Key learning points

      1. The Orthodox churches are some of the most ancient forms of Christianity found today.
      2. Orthodox churches can be found in European countries such as Greece, Russia and Ukraine.
      3. There are Orthodox Church communities in the UK.
      4. Orthodox services use ancient languages.
      5. Orthodox Christians often move around and show devotion to icons during a service.

      Keywords

      • Orthodox Church - a major branch of Christianity with a history and tradition rooted in the Eastern Roman Empire

      • Icon - a sacred religious image, most commonly a painting, that serves as a visual representation of a holy person (like Jesus, Mary, or saints), an event, or a concept

      • Communities - a group of people having a particular characteristic in common

      Common misconception

      All churches share exactly the same beliefs and history.

      The Christian Church shares many similar beliefs but also has different beliefs and practices which have developed in different areas over time.

      Teacher tip

      Go on a visit to a local Orthodox church or community in your area, or invite a religious leader from the community in to talk with the class about how they practise their religion. Source pictures of different types of churches for your class to sort into Orthodox and non-Orthodox churches.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Pentecost describes how the disciples were inspired to about Jesus.

      Correct Answer: preach, Preach

      Q2.
      Who heard the disciples preach at Pentecost?

      Correct answer: a diverse group of people
      only people from one place
      just the other disciples

      Q3.
      Pentecost marks the of the Christian Church.

      Correct Answer: birth, Birth

      Q4.
      What gift was given to the disciples at Pentecost?

      gold bars
      Correct answer: the Holy Spirit
      a new temple

      5 Questions

      Q1.
      Match each term to its meaning.

      Correct Answer:Orthodox Church,a branch of Christianity rooted in the Eastern Roman Empire

      a branch of Christianity rooted in the Eastern Roman Empire

      Correct Answer:icon,a sacred religious image

      a sacred religious image

      Correct Answer:communities,groups of people who have a particular characteristic in common

      groups of people who have a particular characteristic in common

      Q2.
      Which of these countries typically has Orthodox churches?

      Brazil
      England
      Correct answer: Greece

      Q3.
      Are there any Orthodox Church communities in the UK?

      no
      Correct answer: yes
      yes, but only two

      Q4.
      How do Orthodox Christians show devotion to icons?

      Correct answer: by praying before them and sometimes kissing them
      by hiding them
      by ignoring them

      Q5.
      Christian churches across the world share many beliefs but also have differences.

      Correct Answer: similar, Similar

      To help you plan your 6 religious education lesson on: The Christian Church in the East, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...