Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Christian Church in the West

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the Roman Catholic church is and what it means to different Catholics today.

      Key learning points

      1. The Roman Catholic Church refers to the global Christian denomination headed by the Pope in Rome.
      2. 25% of the world are Roman Catholic, just over 2 billion people.
      3. Roman Catholic churches are found around the world.
      4. Roman Catholics beliefs and practices are based around tradition and creeds.

      Keywords

      • Creed - a concise statement summarising core Christian beliefs, often recited during worship services

      • Pope - the leader of the Roman Catholic church

      • Rosary - a set of prayers used primarily in the Catholic Church or a physical string of knots or beads used to count prayers

      • Roman Catholic - a Christian denomination led by the pope

      Common misconception

      All churches share exactly the same beliefs and history.

      The Christian Church shares many similar beliefs but also has different beliefs and practices which have developed in different areas over time.

      Teacher tip

      Go on a visit to a local Roman Catholic church in your area, or invite a priest from the community in to talk with the class about how they practise their religion. Source pictures of different types of churches for your class to sort into Catholic and non-Catholic churches.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      The Orthodox churches are some of the most Christian churches.

      Correct Answer: ancient, Ancient

      Q2.
      In which countries can you find Orthodox churches?

      India, Pakistan and Bangladesh
      Australia and New Zealand
      Correct answer: Greece, Russia and Ukraine

      Q3.
      Orthodox Church can be found in the UK.

      Correct Answer: communities, Communities

      Q4.
      Orthodox Christians show devotion to during services.

      Correct Answer: icons, Icons

      Q5.
      Which of these is an example of an ancient language sometimes used in church?

      English
      Correct answer: Greek
      German

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning.

      Correct Answer:Pope,is the leader of the Roman Catholic church

      is the leader of the Roman Catholic church

      Correct Answer:rosary,is a string of knots or beads used to count prayers

      is a string of knots or beads used to count prayers

      Correct Answer:creed,a concise statement summarising core Christian beliefs

      a concise statement summarising core Christian beliefs

      Q2.
      Where is the Pope based?

      Bucharest
      London
      Correct answer: Rome

      Q3.
      What percentage of the world is Roman Catholic?

      75%
      Correct answer: 25%
      10%

      Q4.
      Roman Catholic churches are found all around the ...

      Correct Answer: world, World

      Q5.
      What do most Christian churches share?

      everything
      the same bread
      Correct answer: many core beliefs

      To help you plan your 6 religious education lesson on: The Christian Church in the West, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...