Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Day of Pentecost and the 'birth' of the Church

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why the festival Pentecost is celebrated by Christians today.

      Key learning points

      1. The story of Pentecost describes how the disciples were inspired to go and preach about Jesus.
      2. The people who heard the words of Pentecost were a diverse group of people.
      3. For many Christians, the story of Pentecost marks the birth of the church.
      4. Many Christians see Pentecost as the start of the church and its mission to take the story of Jesus into the world.
      5. Many Christians interpret the story of Pentecost as marking the gift of the Holy Spirit.

      Keywords

      • Pentecost - a Christian festival when the coming of the Holy Spirit is remembered

      • Holy Spirit - one part of the Trinity. God’s invisible helper and guide for Christians

      • Mission - a job or task someone is given to do

      • Church - a group of Christians or a building for worship

      • Power - the strength or ability to do something important

      Common misconception

      The development of the Christian church is a result of the resurrection of Jesus.

      The development of the Christian church is a result of Pentecost.

      Teacher tip

      To help the pupils understand the impact of Pentecost on the first followers of Jesus, ask the children to reflect on what happened before and after Pentecost to make them go from locking themselves away to going out into the world to talk about Jesus.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Put these events in the life of Jesus into the correct order.

      1 - Jesus was born in Bethlehem.
      2 - Jesus was baptised by John.
      3 - Jesus taught and performed miracles.
      4 - Jesus died on the cross.
      5 - Jesus rose from the dead.

      Q2.
      Christians believe Jesus is the Son of ...

      Correct Answer: God, god

      Q3.
      Christians believe Jesus performed many to show God’s power.

      Correct Answer: miracles, Miracles

      Q4.
      What do Christians celebrate at Easter?

      Jesus’ baptism
      Correct answer: Jesus’ resurrection
      Jesus writing the Bible

      Q5.
      What is the name of the Christian holy book?

      Torah
      Qur’an
      Correct answer: Bible

      5 Questions

      Q1.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:Pentecost,a Christian festival when the coming of the Holy Spirit is remembered

      a Christian festival when the coming of the Holy Spirit is remembered

      Correct Answer:Holy Spirit,God’s invisible helper and guide for Christians

      God’s invisible helper and guide for Christians

      Correct Answer:power,the strength or ability to do something important

      the strength or ability to do something important

      Q2.
      What happened to the disciples at Pentecost?

      They built a new church.
      They sailed across the sea.
      Correct answer: They felt a wind and spoke different languages.

      Q3.
      Why is Pentecost sometimes called the ‘birth of the Church’?

      Jesus came back to life again.
      Correct answer: It was the start of the disciples preaching.
      Christians first built churches then.

      Q4.
      What does the word ‘Pentecost’ mean?

      Correct answer: the 50th day after Easter
      a gathering of 12 people
      a message from Jesus

      Q5.
      What do Christians believe the Holy Spirit helps them do?

      avoid going to church
      travel to different countries
      Correct answer: tell others about Jesus

      To help you plan your 6 religious education lesson on: The Day of Pentecost and the 'birth' of the Church, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...