Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain a range of ways the moral precepts are interpreted and lived by lay Buddhists, monks and nuns.

      Key learning points

      1. The Buddha taught five moral precepts that Buddhists may try to live by.
      2. Precepts are based on positive states of mind that avoid bad kamma and aim to remove suffering.
      3. The precepts include behaviours to avoid and behaviours to develop.
      4. There are additional precepts that may be followed by monks/nuns.

      Keywords

      • Moral - concerned with the principles of right and wrong behaviour

      • Precept - a rule or direction, often with some religious basis, dictating a way you should act or behave

      • Refrain - resist doing something

      Common misconception

      The five precepts are a set of rules like the ten commandments.

      They are more things to avoid to keep a positive mental state than rules to follow.

      Teacher tip

      The pupils could draw around their hand and write their own examples of the five moral precepts. They could then compare and contrast their own precepts with the ones taught by the Buddha.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What type of actions cause good kamma?

      Correct answer: skilful
      unskilful
      neutral

      Q2.
      Which keyword describes 'nothing is independent or without cause'?

      dependent qualities
      dependent beings
      Correct answer: dependent origination

      Q3.
      What are the four Brahmaviharas?

      loving-kindness, equanimity, sympathetic joy and comparison
      compassion, loving-kindness, unsympathetic joy and equanimity
      compassion, loving-kindness, sympathetic joy and equality
      Correct answer: loving-kindness, equanimity, sympathetic joy and compassion

      Q4.
      What are skilful actions rooted in?

      Correct answer: generosity
      ignorance
      Correct answer: compassion
      Correct answer: understanding
      hatred

      Q5.
      What are unskilful actions rooted in?

      wisdom
      Correct answer: craving
      Correct answer: hatred
      Correct answer: ignorance
      dhamma

      Q6.
      What are virtues?

      unskilful actions
      Correct answer: positive qualities
      negative qualities

      5 Questions

      Q1.
      What does the key word 'refrain' mean?

      concerned with the principles of right and wrong behaviour
      Correct answer: resist doing something
      a rule or direction, often with some religious basis, dictating behaviour

      Q2.
      How many moral precepts do most Buddhists follow?

      three
      four
      Correct answer: five
      eight
      ten

      Q3.
      What are the moral precepts?

      Correct answer: commitments that most Buddhists promise to make
      commandments that all Buddhists must follow
      conditions that all Buddhists must follow at least once a day

      Q4.
      What must Buddhist monks and nuns refrain from?

      taking donations
      Correct answer: eating after midday
      accepting food

      Q5.
      Match the precept to those that are applicable to all Buddhists and those that only apply to monks and nuns.

      Correct Answer:all Buddhists,refrain from taking life
      Correct Answer:all Buddhists,refrain from wrong speech
      Correct Answer:all Buddhists,refrain from taking what is not given
      Correct Answer:Buddhist monks and nuns,refrain from luxurious beds or chairs
      Correct Answer:Buddhist monks and nuns,refrain from possessing money, silver and gold
      Correct Answer:Buddhist monks and nuns,refrain from dancing, singing and music

      To help you plan your 8 religious education lesson on: Dhamma - moral precepts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...