Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring 'other' religion - Paganism

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what Paganism is and give reasons for the growth in numbers in the census of England and Wales.

      Key learning points

      1. Various different worldviews fall under the term 'Paganism'.
      2. Shamanism is the fastest growing religious group in England and Wales, according to the census.
      3. There are different groups within Paganism, including Wicca and Druid.
      4. Pagan traditions have a focus on the natural world and feminine divine energies.

      Keywords

      • Census - an official count of a country’s population, usually including details like age, sex, and occupation

      • Nature-based - nature is sacred and central to beliefs and rituals

      • Paganism - umbrella term for different worldviews often connected to nature, ancient traditions and forms of polythesim

      • Shamanism - a spiritual practice found in many cultures where a shaman (a healer or spiritual guide) connects with the spirit world to help people

      Common misconception

      That there is only one form of Paganism.

      Paganism is not one set religion or pathway but an umbrella term used for various nature based religious traditions including Wicca, Druidry and Shamanism, among others.

      Teacher tip

      Students can look at a calendar of yearly religious festivals and plot them according to the Pagan Wheel of the Year to see how many of them also fall in certain times, e.g, the Winter Solstice and Christmas.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Agnostics believe it's whether God exists.

      Correct Answer: uncertain, Uncertain

      Q2.
      Which is NOT guaranteed if someone says 'no religion'?

      Correct answer: they identify with a religion
      they are atheist
      they are spiritual

      Q3.
      How do agnostics compare with religious people?

      Correct answer: they share common values and spiritual outlooks
      they think the same as atheists
      they worship multiple gods

      Q4.
      Someone may practice rituals but still be about faith.

      Correct Answer: agnostic, Agnostic

      Q5.
      Why do agnostics often have similar values to religious people?

      they grew up in different countries
      Correct answer: family and societal influence
      they have the same sacred texts

      5 Questions

      Q1.
      Paganism does not rely on a single holy or prophet.

      Correct Answer: book, Book

      Q2.
      What does the term Paganism encompass?

      only Wicca
      only ancient deities
      Correct answer: various spiritual paths like Wicca and Druidry and Shamanism

      Q3.
      Pagans celebrate seasonal festivals using the Wheel of the ...

      Correct Answer: Year, year

      Q4.
      Which is a well-known Pagan wedding ritual?

      pilgrimage
      Correct answer: handfasting
      baptism

      Q5.
      Shamanism often involves trance, dance, or nature-based ...

      Correct Answer: retreats, Retreats

      To help you plan your 9 religious education lesson on: Exploring 'other' religion - Paganism, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...