Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the Secularisation Thesis is and how this relates to religion and Generation Z today.

      Key learning points

      1. The census and other data can show that religion is on the decline in some societies.
      2. The census and other data can show that some forms of religion are not declining in societies.
      3. The Secularisation Thesis states that as societies modernise, religion will be less important and influential.
      4. There is some evidence that Generation Z may be more open to religion than previous generations.

      Keywords

      • Generation - a group of people born and living around the same time, usually about 20-30 years apart

      • Secularisation Thesis - the idea put forward in social science that as a society becomes more modern it becomes less religious

      • Spiritual - a sense of connection to something greater than oneself such as a higher power, or nature

      Common misconception

      The census data for England and Wales shows that all religious groups are 'declining' in numbers.

      The census data shows that Christianity has less numbers overall but other religious groups, e.g Islam, and particular groups within Christianity are increasing in numbers.

      Teacher tip

      Students can explore the census religion data for their local area to see if this follows the national trends as well as explore 'other' forms of spirituality which may appeal to Generation Z rather than organised religion in their area.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Which is true about Paganism?

      It follows a single prophet.
      It has one holy book.
      Correct answer: It includes Wicca, Druidry, and Shamanism.

      Q2.
      Paganism includes the belief in multiple gods and ...

      Correct Answer: goddesses, Goddesses

      Q3.
      What does broom-jumping symbolise in Pagan weddings?

      cleaning the house
      Correct answer: wedding transition and new beginnings
      proving athletic ability

      Q4.
      What is Shamanism often used for?

      silent meditation only
      Correct answer: healing and guidance from the spirit world
      scientific research

      Q5.
      Some census data suggests Shamanism is among the growing spiritual paths.

      Correct Answer: fastest, Fastest

      5 Questions

      Q1.
      Census data in many countries shows religion is on the ...

      Correct Answer: decline, Decline

      Q2.
      What does the Secularisation Thesis suggest?

      religion controls technology
      religion will return
      Correct answer: religion declines in importance in modern societies

      Q3.
      Evidence shows that Generation Z is relatively more to religious or spiritual ideas.

      Correct Answer: open, Open

      Q4.
      According to recent census data, Christianity is losing members, but which religion is growing?

      Judaism
      Buddhism
      Correct answer: Islam

      Q5.
      The rise of Islam contributes to overall religious in the UK.

      Correct Answer: diversity, Diversity

      To help you plan your 9 religious education lesson on: The future of religion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...