Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Peter Singer’s argument against speciesism and think about how it can be used to argue for animal rights.

      Key learning points

      1. Philosophical tools like thought experiments can help us reflect on our own views about animals.
      2. Peter Singer argued against speciesism; the idea it is unfair to treat beings worse just because they are not human.
      3. What matters morally is sentience; the ability to feel pain and pleasure.
      4. Key examples where speciesism often happens are using animals for food and for experiments.

      Keywords

      • Speciesism - the belief that one species is more important than another

      • Sentience - the ability to experience pain and pleasure

      Common misconception

      Philosophers only think about moral issues related to humans.

      Some philosophers also consider animals and what level of conciousness or sentience they may have.

      Teacher tip

      You might like to cut the thought experiment up and allow students to argue for one case and the other. Similarly with the final task they could debate both sides of arguments for the issues raised.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What does a philosopher do?

      Tells people what to believe.
      Correct answer: Thinks carefully about big questions.
      Teaches only science and maths.

      Q2.
      What is ethics?

      A list of government rules.
      A religion about nature.
      Correct answer: The study of right and wrong behaviour.

      Q3.
      What law covers how zoos treat animals in the UK?

      The Food Standards Act.
      Correct answer: The Zoo Licensing Act.
      The Animal Farming Act.

      Q4.
      What is veganism?

      only eating meat
      avoiding plants
      Correct answer: avoiding all animal products

      Q5.
      When did humans first start keeping pets?

      Correct answer: Thousands of years ago.
      Only since the Victorian period.
      In the last 100 years.

      5 Questions

      Q1.
      Peter Singer believes in , meaning we should consider the interests of all beings, not just humans.

      Correct Answer: equality, Equality

      Q2.
      What does Singer say really matters when thinking about animals?

      Their ability to speak.
      Correct answer: Their ability to feel pain and pleasure.
      Their intelligence compared to humans.

      Q3.
      Animals are often killed for their , even when it is not needed for survival.

      Correct Answer: fur, Fur

      Q4.
      Why might using animals for entertainment be speciesist?

      It causes harm to the animal for human pleasure.
      Correct answer: Animals enjoy performing for people.
      It teaches animals important skills.

      Q5.
      Philosophers only think about issues related to humans.

      Correct answer: False - some philosophers think about animals too.
      False - philosophy ignores all moral questions.
      True - Philosophy is only about people

      To help you plan your 9 religious education lesson on: Peter Singer and animal rights, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...