Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Tikkun Olam and the role of personal responsibility

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the Jewish principle of Tikkun Olam and how it encourages personal responsibility to help fix the world.

      Key learning points

      1. Tikkun Olam is a Jewish concept about 'repairing the world'.
      2. Tikkun Olam has become synonymous with social action and the pursuit of social justice.
      3. World Jewish Relief is an international Jewish humanitarian charity.
      4. The principle of Tikkun Olam influences the work of Jewish charities such as World Jewish Relief.

      Keywords

      • Tikkun Olam - the Jewish value of fixing or repairing the world

      • Personal responibility - doing your part to make the world better

      • Steward or stewardship - the duty to care for God’s world; being a responsible carer

      Common misconception

      Jewish ethics are concerned with people and not the natural world.

      Care for the planet and the environment is found throughout Jewish teaching and has deep roots.

      Teacher tip

      As well as the case study of World Jewish relief, you might like to look at the Eco Judaism movement which is also actively working to help the environment and speak out for the climate. Local synagogues may be involved with this.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What is the name of the Jewish scriptures?

      Old Testament
      New Covenant
      Correct answer: Tanakh

      Q2.
      Which of these is a Hebrew prophet?

      Correct answer: Isaiah
      Peter
      Paul

      Q3.
      What do most Jewish people believe about Jesus?

      He is the Son of God.
      Correct answer: He was not the Messiah.
      He never existed.

      Q4.
      What are the Psalms in the Jewish scriptures?

      Correct answer: poems and songs of worship
      books of Jewish laws
      stories of Jewish kings

      Q5.
      Why is the Star of David a symbol of Judaism?

      It stands for the 12 tribes of Israel.
      It was designed by Moses.
      Correct answer: It links to King David and reminds Jews of creation.

      5 Questions

      Q1.
      Match the keyword to its meaning.

      Correct Answer:Tikkun Olam,the Jewish value of fixing or repairing the world

      the Jewish value of fixing or repairing the world

      Correct Answer:personal responsibility,doing your part to make the world better

      doing your part to make the world better

      Correct Answer:stewardship,the duty to care for God’s world; being a responsible carer

      the duty to care for God’s world; being a responsible carer

      Q2.
      What are rabbis?

      Jewish prophets who wrote the Torah
      people who translate Hebrew into English
      Correct answer: Jewish religious teachers and leaders

      Q3.
      The international Jewish charity that helps people in crisis is called World Jewish ...

      Correct Answer: Relief, relief

      Q4.
      Which action best shows personal responsibility?

      Correct answer: cycling instead of driving to reduce pollution
      waiting for others to fix the environment
      only donating when disasters affect your own country

      Q5.
      Jewish ethics are concerned with people and not the natural world.

      True – Jews only care about human relationships.
      Correct answer: False – Jewish teachings include care for the planet.
      False – Judaism is only about ancient traditions.

      To help you plan your 9 religious education lesson on: Tikkun Olam and the role of personal responsibility, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...