Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what is meant by Shariah and how many Muslims explain its origins.

      Key learning points

      1. The word Shariah means path to a water source. This is interpreted by many Muslims as an attractive path to follow.
      2. Most Muslims have two main sources of authority; the Qur'an and the Sunnah.
      3. These two sources make up the Shariah.
      4. The Shariah came about at a time of Muslim migration as the first Muslim communities were being established.

      Keywords

      • Shariah - a set of moral and religious rules that guide Muslims

      • Hadith - the recorded words of the Prophet Muhammad

      • Halal - actions or things which are permitted within Islam

      • Haram - any actions or things which are forbidden within Islam

      • Hijra - refers to the migration of the Prophet Muhammad and his followers

      Common misconception

      Halal and haram just applies to food and dietary laws.

      Anything that is acceptable or forbidden in Islam is known as halal and haram.

      Teacher tip

      The distance from Makkah to Madinah is approximately 450 kilometers (280 miles) by road. Ask pupils to consider the challenges that the first Muslim community would have faced, making that journey by foot or camel.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Match each term to its meaning.

      Correct Answer:ethical,relating to what is morally right or wrong

      relating to what is morally right or wrong

      Correct Answer:law,a system of rules recognised and enforced by society

      a system of rules recognised and enforced by society

      Correct Answer:agape,selfless and unconditional love

      selfless and unconditional love

      Q2.
      Christians can use the teachings of as a guide when applying situation ethics.

      Correct Answer: Jesus

      Q3.
      What does situation ethics focus on?

      following every law strictly
      doing whatever feels right
      Correct answer: choosing the most loving action

      Q4.
      Who developed the term situation ethics?

      Correct answer: Joseph Fletcher
      St Paul
      Martin Luther

      Q5.
      Which Bible story shows Jesus not condemning a lawbreaker?

      Correct answer: The adulterer (John 8:2–11)
      The feeding of the 5,000
      The calling of the disciples

      5 Questions

      Q1.
      Shariah is often translated as a to a water source, symbolising guidance for how to live.

      Correct Answer: path, Path

      Q2.
      The Qur’an and the Sunnah are based on the teachings and example of the Muhammad.

      Correct Answer: Prophet, prophet

      Q3.
      What is the Hijra?

      the final sermon of the Prophet
      a pilgrimage to Makkah
      Correct answer: the migration to Madinah

      Q4.
      What are the two main sources that make up the Shariah?

      the Torah and the Gospel
      Correct answer: the Qur’an and the Sunnah
      the Psalms and the Bible

      Q5.
      Halal and haram only refer to food rules.

      True – they only cover dietary choices.
      False – they only matter during Ramadan.
      Correct answer: False – they apply to all areas of life.

      To help you plan your 9 religious education lesson on: Muslims and Shariah Law, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...