Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the meaning of the two great Commandments and their relevance for Christians today.

      Key learning points

      1. The two great Commandments are contained in the New Testament.
      2. You could categorise the Ten Commandments under the two great Commandment headings.
      3. Jesus told the parable of the Good Samaritan to help people understand what it means to 'love your neighbour'.
      4. Christians may be guided by these Commandments when making moral decisions.

      Keywords

      • Commandment - refers to an important rule given by God that tells people how to behave

      • Neighbour - in the Bible, refers to anyone in need of help or compassion

      • Parable - a story used to illustrate a moral lesson, as told by Jesus in the Gospels

      Common misconception

      The two Commandments form part of the Ten Commandments given to Moses by God on Mount Sinai.

      The two Commandments are taught by Jesus.

      Teacher tip

      To consolidate the learning in this lesson, ensure pupils are familiar with the Good Samaritan parable.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Match each term to its correct meaning.

      Correct Answer:Moses,prophet who received the Ten Commandments

      prophet who received the Ten Commandments

      Correct Answer:Commandment,a divine rule given by God

      a divine rule given by God

      Correct Answer:Mount Sinai,the place where Moses received the Commandments

      the place where Moses received the Commandments

      Q2.
      Which book of the Bible contains the Ten Commandments?

      Genesis
      Correct answer: Exodus
      Leviticus

      Q3.
      What was the purpose of giving the Israelites the Ten Commandments?

      Correct answer: to help them form a strong and respectful community
      to reward them for escaping Egypt
      to replace other religious texts

      Q4.
      Why are the Ten Commandments important to many Jewish people today?

      they help decorate the synagogue
      they are part of a museum collection
      Correct answer: they guide moral behaviour and strengthen faith

      Q5.
      How do some Christian countries reflect the Commandments in law today?

      Correct answer: Sunday trading laws partly reflect Sabbath rules
      they only apply them in church services
      they remove all religious influence

      6 Questions

      Q1.
      What are the two great Commandments?

      pray every day and read the Bible
      follow church leaders and love your friends
      Correct answer: love God and love your neighbour

      Q2.
      Where are the two great Commandments found?

      Gospel of Luke
      Correct answer: Gospel of Matthew
      Book of Exodus

      Q3.
      Jesus told the parable of the Good Samaritan to people understand what it means to love your neighbour.

      Correct Answer: help, Help

      Q4.
      Marcus Rashford helped ensure that children continued to get school meals during the COVID-19 lockdown.

      Correct Answer: free, Free

      Q5.
      One of the Ten Commandments says love your neighbour as yourself.

      True – it is one of the Ten Commandments.
      False – it comes from the Book of Psalms.
      Correct answer: False – Jesus said it as one of two great Commandments.

      Q6.
      Rachel Lampard's ‘Walking with Micah’ initiative shows her following which Commandment?

      Love the Lord your God
      Correct answer: Love your neighbour as yourself
      Honour your mother and father
      Remember the Sabbath and keep it holy

      To help you plan your 9 religious education lesson on: Two great Commandments, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...