Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Christian beliefs about baptism

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the sacrament of baptism and its significance for Christians today.

      Key learning points

      1. Baptism is the sacrament through which people become members of the Church.
      2. Both infant and adult baptism are practised within Christianity.
      3. Water and the Trinity are key features of baptism.
      4. Some Christians believe that the water washes away original sin, others believe the water is symbolic.
      5. Both infant baptism and believer's baptism is significant for Christians today.

      Keywords

      • Baptism - the sacrament through which people become members of the Church, which involves the use of water as a symbol of the washing away of sin

      • Initiation - the action of admitting someone into a society or group, typically with a ritual

      • Original sin - belief that human nature is flawed, and that we all have the tendency to sin; traditionally believed to be inherited from Adam and Eve

      • Sacrament - an outward sign of an invisible and inward blessing by God; for example: baptism, Eucharist

      Common misconception

      Baptism always takes place when a person is a baby/young child.

      People can also be baptised when they are adults, this is known as adult baptism and is practised by many Christians.

      Teacher tip

      You may wish to share with students the context of who John the Baptist was and the full passage of Jesus' baptism from Matthew 3:13-17 to support learning cycle 1.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Sacraments are signs of an invisible and spiritual grace.

      Correct Answer: outward, Outward

      Q2.
      How many sacraments are recognised by the Roman Catholic Church?

      three
      Correct answer: seven
      eleven

      Q3.
      Which two sacraments are commonly recognised across most Christian denominations?

      Anointing the Sick and Marriage
      Correct answer: Baptism and Holy Communion
      Ordination and Confirmation

      Q4.
      What is one purpose of the sacraments in a Christian’s life?

      To earn money
      Correct answer: To grow spiritually and mark key life stages
      To avoid attending church

      Q5.
      Why do Quakers not celebrate sacraments?

      Correct answer: They believe in silent worship and inner experience
      They don’t believe in God
      They dislike church services

      5 Questions

      Q1.
      What does baptism symbolise for Christians?

      A reward for good behaviour
      Correct answer: Becoming a member of the Christian Church
      Graduation from Sunday school

      Q2.
      Which group is more likely to practise adult or believer’s baptism?

      Roman Catholics
      Orthodox Christians
      Correct answer: Baptist churches

      Q3.
      Baptism uses water and the name of the to symbolise spiritual cleansing.

      Correct Answer: Trinity, trinity

      Q4.
      What do some Christians believe baptism does to original sin?

      Ignores it
      Correct answer: Washes it away
      Increases it

      Q5.
      What is the main reason adults get baptised in believer’s baptism?

      To avoid other sacraments
      To make money
      Correct answer: To publicly declare their faith

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Christian beliefs about baptism, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...