Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Christian beliefs about Holy Communion / the Eucharist

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the sacrament of the Eucharist and its significance for Christians today.

      Key learning points

      1. The Eucharist, also known as Holy Communion, is a celebration and rememberance of Jesus' death and resurrection.
      2. During the Eucharist, bread and wine (or grape juice) are consumed to remember Jesus' sacrifice.
      3. The practice of the Eucharist originates from the Last Supper and many Christians believe the Eucharist is a sacrament.
      4. There are different beliefs within Christianity regarding the presence of Jesus in the bread and wine.
      5. The Eucharist is celebrated regularly by many Christians today and is a significant part of Christian life.

      Keywords

      • Eucharist/Holy Communion - means 'thanksgiving'; a sacrament in which the death and resurrection of Jesus are celebrated, using bread and wine

      • Sacrament - an outward sign of an invisible and inward blessing by God; for example: baptism, the Eucharist

      • Transubstantiation - the belief that the substance of the elements of the Eucharist are transformed into the body and blood of Christ

      Common misconception

      All Christians believe that the bread and wine are symbolic of Jesus' body and blood.

      Roman Catholic Christians believe that the substance of the bread and wine becomes Jesus' body and blood during the celebration of the Eucharist; this is known as transubstantiation.

      Teacher tip

      You may wish to remind students of the events surrounding the Last Supper to support Learning Cycle 1.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Baptism is the sacrament through which people become of the Church.

      Correct Answer: members, Members

      Q2.
      Which of the following is true about Christian baptism?

      only babies can be baptised
      only adults can be baptised
      Correct answer: both infants and adults can be baptised

      Q3.
      What element is used in baptism to represent spiritual cleansing?

      fire
      Correct answer: water
      oil

      Q4.
      Which is true about Christian beliefs on baptism?

      Correct answer: some think baptism washes away sin, others see it as symbolic
      all Christians think baptism removes sin
      baptism is only symbolic in all churches

      Q5.
      What is adult baptism also called?

      infant baptism
      Correct answer: believer’s baptism
      confirmation

      5 Questions

      Q1.
      What is the Eucharist primarily a celebration of?

      Jesus' teachings
      Jesus' birth
      Correct answer: Jesus' death and resurrection

      Q2.
      Christians consume bread and to remember Jesus’ sacrifice during the Eucharist.

      Correct Answer: wine, Wine

      Q3.
      What is the Eucharist considered to be in many Christian churches?

      a parable
      a commandment
      Correct answer: a sacrament

      Q4.
      What do some Protestants believe about the bread and wine used during the Eucharist?

      they physically transform
      Correct answer: they are purely symbolic
      they become God’s Word

      Q5.
      What do Roman Catholics believe happens to the bread and wine during the Eucharist?

      they remain unchanged and are symbolic
      Correct answer: they become the body and blood of Jesus
      they mutiply into bread and wine for everyone present

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Christian beliefs about Holy Communion / the Eucharist, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...