Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Christian response to persecution

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Christian persecution in past and present contexts and explain Christian responses.

      Key learning points

      1. Persecution refers to hostility and ill-treatment, especially on the basis of ethnicity, religion, or political beliefs.
      2. There have been times and places throughout history where Christians have faced persecution.
      3. Christians are still persecuted in some parts of the world today.
      4. Organisations such as Christian Solidarity Worldwide and Open Doors aim to support those facing persectution.

      Keywords

      • Martyr - a person who is killed because of their religious or other beliefs

      • Persecution - hostility and ill-treatment, especially on the basis of ethnicity, religion, or political beliefs

      • Solidarity - unity between members of a particular group

      Common misconception

      Because Christianity is the world's largest religion, Christians do not face persecution.

      Christians have been persecuted throughout history and this continues today in some countries where Christianity is a minority religion.

      Teacher tip

      You may wish to remind students of the historical context of Jesus prior to beginning this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Christians believe they have a to promote reconciliation.

      Correct Answer: duty, Duty

      Q2.
      What does reconciliation mean in Christianity?

      spreading the Gospel
      Correct answer: rebuilding broken relationships
      punishing those who sin

      Q3.
      Why is Jesus’ death seen as reconciliation?

      it punished all sinners
      it helped him gain followers
      Correct answer: it restored the relationship between God and humans

      Q4.
      St wrote, “All this is from God, who reconciled us to himself through Christ…”

      Correct Answer: Paul, paul

      Q5.
      What is the Ecumenical Movement?

      Correct answer: an effort to unite Christian denominations
      a Roman Catholic sacrament
      a group of prophets

      Q6.
      The Council of Churches brings together over 350 churches.

      Correct Answer: World, world

      6 Questions

      Q1.
      What does persecution mean in the context of religion?

      volunteering for charity
      Correct answer: hostility due to beliefs
      changing religions freely

      Q2.
      Why were early Christians persecuted by the Romans?

      they refused to pay taxes
      they worshipped Roman gods
      Correct answer: they refused to worship the emperor

      Q3.
      Emperor blamed Christians for the Great Fire of Rome in 64 CE.

      Correct Answer: Nero, nero

      Q4.
      How do some Christians respond to persecution?

      by hiding their beliefs
      by taking revenge
      Correct answer: by praying and showing solidarity

      Q5.
      Christians are no longer persecuted.

      Correct answer: False – some Christians still face violence today
      False – all persecution ended in Roman times
      True – Christianity is the largest religion

      Q6.
      The charity Open supports Christians who face persecution today.

      Correct Answer: Doors, doors

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Christian response to persecution, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...