Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the role and importance of Iona as a Christian place of pilgrimage.

      Key learning points

      1. A pilgrimage is a religious journey to a holy place; it is considered an act of worship and devotion.
      2. Iona is a small island located off the west coast of Scotland; it has become a popular pilgrimage site.
      3. In 563 AD, St. Columba founded a monastery on Iona and it became a major centre of early Christianity in Scotland.
      4. Iona is considered to be a "thin place", where the boundary between heaven and earth is thin.
      5. There are many reasons Christians go to Iona, including to worship, study, work and spend time with other pilgrims.

      Keywords

      • Celtic - refers to the ancient peoples of Europe, and their culture, who lived in regions such as England, Scotland, Wales, Ireland

      • Iona - a place of pilgrimage to where St Columba founded a monastery in the sixth century

      • Monastery - a building lived in by a community of monks who follow religious vows

      • Pilgrimage - a religious journey to a holy site/sacred place, it is an act of worship and devotion

      Common misconception

      Only Christians visit Iona.

      Many people visit Iona, including Christians, people who belong to other religions and people with no religion at all. Iona has historical significance as well as religious significance.

      Teacher tip

      You may wish to remind students about pilgrimage to Lourdes and make comparisons between Lourdes and Iona.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      A pilgrimage is a religious made to a sacred place.

      Correct Answer: journey, Journey

      Q2.
      Which group most commonly visits Lourdes for pilgrimage?

      Muslims
      Protestants
      Correct answer: Roman Catholics

      Q3.
      What is the name of the girl who saw visions in Lourdes in 1858?

      Mary Magdalene
      Teresa of Avila
      Joan of Arc
      Correct answer: Bernadette Soubirous

      Q4.
      Over 70 recognised have occurred at Lourdes.

      Correct Answer: miracles, Miracles

      Q5.
      Why do people return to Lourdes again?

      for amusement
      for medical treatments
      Correct answer: for continued spiritual connection

      5 Questions

      Q1.
      A pilgrimage is considered an act of and devotion.

      Correct Answer: worship, worship

      Q2.
      Where is Iona located?

      Ireland
      Correct answer: off the west coast of Scotland
      south of Wales

      Q3.
      Why is Iona called a "thin place"?

      because it is small
      Correct answer: because it’s believed heaven and earth feel close there
      because it has narrow paths

      Q4.
      Christians visit Iona to worship, learn, and connect with other ...

      Correct Answer: pilgrims, Pilgrims

      Q5.
      What is one key reason non-Christians visit Iona?

      to learn about local people
      Correct answer: to experience its peaceful and spiritual atmosphere
      to attend church services

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Pilgrimage to Iona, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...