Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the role and importance of Lourdes as a place of Christian pilgrimage.

      Key learning points

      1. A pilgrimage is a journey with religious significance, usually undertaken by religious believers.
      2. Lourdes, in southwestern France, is an important place of pilgrimage for many Christian.
      3. In 1858, Bernadette Soubirous reported 18 visions of the Virgin Mary in a grotto near Lourdes.
      4. Lourdes is considered a place of healing and there have been over 70 recognised miracles that have taken place.
      5. Many Christians visit Lourdes today to seek healing, grow closer to God and to connect with other Christians.

      Keywords

      • Lourdes - a place of pilgrimage where the Virgin Mary appeared to St Bernadette in a series of visions and it is claimed that miraculous healings have taken place

      • Miracle - an extraordinary act or event that defies the laws of nature

      • Pilgrimage - a religious journey to a holy site/sacred place; it is an act of worship and devotion

      Common misconception

      Only Roman Catholic Christians go to Lourdes.

      Many Roman Catholic Christians do go to Lourdes, but all people, regardless of religion or denomination, are welcome to visit Lourdes.

      Teacher tip

      Teachers may wish to do further research on Lourdes to enhance knowledge of Lourdes by visiting www.lourdes-france.org.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      The Eucharist is a celebration and remembrance of Jesus' and resurrection.

      Correct Answer: death, death

      Q2.
      What does the bread represent in the Eucharist?

      Jesus’ teachings
      Jesus’ family
      Correct answer: Jesus’ body

      Q3.
      What term describes the Catholic belief that the bread and wine become Jesus’ body and blood?

      transcendence
      Correct answer: transubstantiation
      transfiguration

      Q4.
      How often do many Christians celebrate the Eucharist?

      only during Christmas
      only on Easter Sunday
      Correct answer: regularly, often weekly

      5 Questions

      Q1.
      Match each term to its meaning.

      Correct Answer:Lourdes,a place of pilgrimage where the Virgin Mary appeared

      a place of pilgrimage where the Virgin Mary appeared

      Correct Answer:pilgrimage,a religious journey to a holy site

      a religious journey to a holy site

      Correct Answer:miracle,an extraordinary act or event that defies the laws of nature

      an extraordinary act or event that defies the laws of nature

      Q2.
      Why do religious believers go on pilgrimage?

      Correct answer: to get blessings and deepen their faith
      to go sightseeing
      to escape daily life

      Q3.
      Who did Bernadette Soubirous claim to see in her visions?

      the Holy Spirit
      Correct answer: the Virgin Mary
      Jesus

      Q4.
      In 1858, Bernadette saw the Virgin Mary in a near Lourdes.

      Correct Answer: grotto, Grotto

      Q5.
      Who is allowed to visit Lourdes?

      only the French
      only the elderly
      Correct answer: everyone

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Pilgrimage to Lourdes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...