Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Church in the local community

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the role of the Church in the local community, with reference to food banks.

      Key learning points

      1. Church, with a capital C, refers to the community of Christian believers, commonly referred to as the Body of Christ.
      2. Church with a lowercase "c" is usually used to refer to the place of worship, or a local church and congregation.
      3. The Church is often referred to as the Body of Christ because of unity and action among believers.
      4. The Church is often involved in local projects, outreach work and charity and local churches play a vital role in this.
      5. With the support of local churches, the Church supports local communities through food banks.

      Keywords

      • Church - referring to a building in which Christians worship

      • Church - the People of God/Body of Christ, among whom Christ is present and active; members of a particular Christian denomination/tradition, eg Roman Catholic Church

      • Ecumenism - efforts by Christians of different Church traditions to develop closer relationships and better understandings

      • Food banks - places in local communities where people in need can go to collect food; often run/supported by local churches and religious charities

      Common misconception

      The Church is the Christian place of worship.

      Church with a capital "C" refers to the community of Christian believers, and church with a lower case "c" refers to the Christian place of worship and often local churches and their congregations.

      Teacher tip

      You may wish to contextualise the verse from 1 Peter by sharing 1 Peter 5:1–4 with students.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Many Christians celebrate Christmas by singing .

      Correct Answer: carols, Carols

      Q2.
      What does the season of Advent help Christians to do?

      prepare for the resurrection of Jesus
      Correct answer: prepare for the celebration of Jesus' birth
      celebrate the visit of the Magi

      Q3.
      When do many Eastern Orthodox Christians celebrate Christmas?

      Correct answer: 7th January, following a different calendar
      25th December like most other Christians
      they do not celebrate Christmas

      Q4.
      Lent begins on Wednesday, which marks the start of the season.

      Correct Answer: Ash, ash

      Q5.
      Week remembers the final days of Jesus’ life, including his crucifixion.

      Correct Answer: Holy, holy

      Q6.
      The season of Easter lasts for 50 days and ends on ...

      Correct Answer: Pentecost, pentecost

      6 Questions

      Q1.
      The Church is often referred to as the Body of ...

      Correct Answer: Christ, christ

      Q2.
      In the Parable of the Sheep and the , Jesus teaches about caring for others.

      Correct Answer: Goats, goats

      Q3.
      Jesus made clear the responsibility of Christians when he said, “For I was and you gave me something to eat.”

      Correct Answer: hungry, Hungry

      Q4.
      What is one way local churches support their communities?

      closing on weekdays
      Correct answer: running food banks
      selling religious books

      Q5.
      A Christian place of worship is a church with a lower case “c”.

      Correct answer: True: it refers to the Christian place of worship in a local area.
      False: church with a lower case “c” always means the universal Church.
      False: all churches always start with a capital “C”, regardless of meaning.

      Q6.
      What is the meaning of the word 'ecumenism'?

      Correct answer: efforts to bring Christians of different traditions closer
      feeding those in need in the local community
      preaching to non-Christians in other countries

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The Church in the local community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...