Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how the Bible is used during Christian worship and the significance of this.

      Key learning points

      1. The Bible is a central source of wisdom and authority for many Christians.
      2. The Bible consists of both the Old and New Testament.
      3. The Bible can be used to support both liturgical and non-liturgical worship.
      4. Many Christians read passages from the Bible as a form of private worship.
      5. The Bible can have a profound impact on the lives of Christians, particularly when used as part of worship.

      Keywords

      • Bible - a Christian source of wisdom and authority; a holy book containing both the Old and New Testament

      • Liturgical worship - a church service which follows a set structure or ritual

      • Non-liturgical worship - a service which does not follow a set text or ritual; sometimes spontaneous or charismatic

      • Worship - showing adoration and reverence; offering praise to God

      Common misconception

      The Bible is only used for reading and recitation during Christian worship.

      Reading and reciting Biblical passages can be an important part of Christian worship, but this is not the only use of the Bible during worship. Many Christians interact and engage with the Bible through private reflection or group discussion.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In the Catholic Church, the Eucharist is celebrated during a service known as the .

      Correct Answer: mass, Mass

      Q2.
      Which of these best describes informal worship?

      a quiet service with no singing
      a ceremony led only by a priest
      Correct answer: a form of worship with no set structure

      Q3.
      Why do Christians sing hymns during worship?

      Correct answer: to express praise and deepen their faith
      to pass time during long services
      so a choir can be employed

      Q4.
      What does the term liturgical worship mean?

      worship that occurs in private, with no community
      Correct answer: worship that follows a set structure and pattern
      worship that is performed only on holy days

      Q5.
      What is a key reason why some Christians prefer informal prayer?

      Correct answer: it allows for a more personal connection with God
      it’s easier to memorise
      it replaces traditional teachings

      Q6.
      According to Matthew 18:20, why is group worship meaningful?

      churches are made richer when they believe in Jesus
      Correct answer: it brings Jesus’ presence among believers
      it shows that God prefers crowds

      6 Questions

      Q1.
      The Bible is considered to be a source of authority and by many Christians.

      Correct Answer: wisdom, Wisdom

      Q2.
      Worship involves showing adoration and offering to God.

      Correct Answer: praise, Praise

      Q3.
      What are the two main sections of the Bible called?

      Psalms and the Gospels
      Correct answer: the Old Testament and the New Testament
      Genesis and Revelation

      Q4.
      What is a feature of liturgical worship?

      completely unplanned services
      only reading the Psalms
      Correct answer: a set structure or ritual

      Q5.
      Why do Christians use the Bible in worship?

      Correct answer: to reflect on God’s teachings
      to learn Hebrew
      to praise the authors

      Q6.
      What is the liberal approach to the Bible?

      that every word must be followed literally
      Correct answer: that it was written by humans that were inspired by God
      that only priests can understand it

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Worship using the Bible, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...