Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Buddha rupa, artefacts and offerings

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the nature and purpose of Buddha rupas, artefacts and offerings, and why they are important for Buddhists today.

      Key learning points

      1. Objects of devotion are used within different Buddhist places of worship.
      2. Buddha rupas are often symbolic and depict the Buddha’s path to enlightenment.
      3. The Buddha rupa is not to be worshipped, but used as inspiration to commit to the Dhamma.
      4. Artefacts are items of religious importance that aid puja by being a point of focus.
      5. Offerings are made as a mark of respect and reverence to the Buddha.

      Keywords

      • Bodhisattva - a being destined for enlightenment, who postpones their final escape from samsara in order to help living beings

      • Buddha - an awakened or enlightened person

      • Buddha rupa - an image or statue of the historical Buddha or a being believed to have attained Buddhahood

      • Puja - the name given to ceremonies that involve meditation, prayer, and offerings

      • Shrine - a room or part of a room which contains a Buddha rupa, candles, an incense burner, and sometimes other offerings

      Common misconception

      The Buddharupa is worshipped by Buddhists.

      The Buddharupa serves as a focal point for concentration and a source of inspiration and spiritual guidance to follow the Buddha's Dhamma.

      Teacher tip

      Teach pupils about Buddhist places of worship and puja to consolidate the learning in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      A is a Buddhist monastery that often includes living quarters for monks.

      Correct Answer: vihara, Vihara

      Q2.
      What is a stupa used for in Buddhism?

      for cooking
      Correct answer: for sacred relics
      for teaching art

      Q3.
      The Sutta encourages Buddhists to learn and follow the teachings of the Dhamma.

      Correct Answer: Kimsila, kimsila

      Q4.
      Why do Buddhists make offerings at shrines?

      to become wealthy
      to worship the Buddha
      Correct answer: to show gratitude and respect

      Q5.
      Lay Buddhists may attend classes to develop mindfulness and follow the Dhamma.

      Correct Answer: meditation, Meditation

      5 Questions

      Q1.
      Match each term to its meaning.

      Correct Answer:Buddha,an awakened or enlightened person

      an awakened or enlightened person

      Correct Answer:Buddha rupa,an image or statue of the Buddha or a being who attained Buddhahood

      an image or statue of the Buddha or a being who attained Buddhahood

      Correct Answer:shrine,an area which contains a Buddha rupa, candles or an incense burner

      an area which contains a Buddha rupa, candles or an incense burner

      Q2.
      Objects of help Buddhists focus during worship and meditation.

      Correct Answer: devotion, Devotion

      Q3.
      Why do Buddhists not worship Buddha rupas as a god?

      they prefer to worship God
      worship is forbidden
      Correct answer: Buddhism does not believe in a creator god

      Q4.
      Buddhist artefacts are used during ' ' (worship) to help practitioners concentrate.

      Correct Answer: puja, Puja

      Q5.
      How does a Buddha rupa help Buddhists follow the Dhamma?

      by providing shelter
      Correct answer: by symbolising the Buddha’s example
      by leading prayers

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Buddha rupa, artefacts and offerings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...