Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Celebrations: origins and significance of Wesak and Parinirvana Day

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the origins of celebrations such as Wesak and Parinirvana, and the significance of these for Buddhists today.

      Key learning points

      1. Wesak is a significant Buddhist festival that commemorates the birth of the Buddha, his enlightenment and death.
      2. Buddhists observe the festival in various ways depending on the country or school of Buddhism.
      3. Parinirvana Day is observed by Mahayana Buddhists and commemorates the Buddha’s death and his attainment of Nirvana.
      4. To deepen their spiritual practice, some Buddhists may also choose to attend retreats.

      Keywords

      • Festival - a day or period of celebration

      • Parinirvana Day - a Mahayana festival which marks the Buddha’s death and when he achieved Nibbana

      • Retreat - a period of time spent away from everyday life to focus on meditation and practice

      • Wesak - a Buddhist festival celebrating the Buddha's birth, enlightenment and death

      Common misconception

      Wesak only celebrates the birth of the Buddha.

      Wesak also commemorates the Buddha's enlightenment and final attainment of Nirvana (Nibbana).

      Teacher tip

      Watch video clips showing Buddhists celebrating Wesak and Parinirvana.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The Buddha taught that life involves , which is explained in the Four Noble Truths.

      Correct Answer: suffering, Suffering

      Q2.
      The Path offers guidance on how Buddhists should live in order to reduce suffering and reach enlightenment.

      Correct Answer: Eightfold, eightfold

      Q3.
      Buddhists try to avoid the three of greed, hatred, and ignorance.

      Correct Answer: poisons, Poisons

      Q4.
      What does the term ‘Buddha’ mean?

      A teacher of mindfulness
      Correct answer: An enlightened or awakened one
      A follower of the Eightfold Path

      Q5.
      What is the Sangha in Buddhism?

      Correct answer: The Buddhist community
      A place of worship
      A type of meditation

      Q6.
      What is the goal of meditation in Buddhism?

      To increase suffering
      To perform rituals for good luck
      Correct answer: To reach enlightenment and develop wisdom

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a special part of Wesak celebrations?

      Giving out presents like in Christmas
      Fasting for several days
      Correct answer: Chanting and meditating on the Buddha’s teachings

      Q2.
      What is the main purpose of the ‘Bathing the Buddha’ ceremony?

      Correct answer: To remind Buddhists to purify their minds
      To celebrate the start of the rainy season
      To clean statues for temple display

      Q3.
      What happens during the festival of Kathina?

      Buddhists fast for 24 hours
      Correct answer: Buddhists donate robes and other gifts to monks
      Buddhists light sky lanterns

      Q4.
      Wesak only celebrates the birth of the Buddha.

      True – celebrations focus on his birth and no other part of his life
      False – it celebrates that he was born a prince
      Correct answer: False – it celebrates Buddha's birth, enlightenment and attainment of Nirvana

      Q5.
      What is the main purpose of Buddhist retreat?

      A large community celebration with decorations
      Correct answer: A period to concentrate on meditation and the Dhamma
      A chance to share gifts and eat special foods

      Q6.
      When Buddhists make generous offerings, they are gaining positive for this life or the next.

      Correct Answer: karma, Karma

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Celebrations: origins and significance of Wesak and Parinirvana Day, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...