Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The five moral precepts: do not take life or what is not given

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the moral precepts to not take life and what is not given and why these teachings are important.

      Key learning points

      1. The five precepts are linked to kamma and produce good consequences when completed.
      2. The precept to not take life includes all living beings, not just human life.
      3. The precept to not take what is not given means not stealing because taking from others causes suffering.
      4. The five precepts are important to reduce suffering (dukkha) and demonstrate compassion.

      Keywords

      • Ethics/ethical - relating to moral principles that inform behaviour and attitudes

      • Moral - concerned with the principles or beliefs about what is right and wrong; includes following the five moral precepts

      • The five precepts (panchasila) - an important part of Buddhist ethics; part of the Eightfold Path (right action)

      Common misconception

      The five moral precepts are strict 'rules' or commandments that must be followed rigidly, like laws in some religious traditions.

      The five moral precepts are not seen as absolute commandments imposed by an external authority, but rather as guidelines or principles for ethical living.

      Teacher tip

      Sensitive content: this lesson references adultery and sexual exploitation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Which of the following is not part of the Eightfold Path?

      Right understanding
      Right speech
      Correct answer: Right desire

      Q2.
      Which of these is the first step in the Eightfold Path?

      Right action
      Correct answer: Right understanding
      Right speech

      Q3.
      What does 'dukkha' refer to in Buddhism?

      the absence of self
      Correct answer: suffering or unsatisfactoriness in life
      the cycle of birth, death and rebirth

      Q4.
      The Eightfold Path encourages the development of 'Right ', which includes mental discipline.

      Correct Answer: Effort, effort

      Q5.
      Which of the following best describes 'anatta'?

      the belief in an eternal soul or self
      the impermanent nature of all things
      Correct answer: the idea that there is no permanent self or soul

      6 Questions

      Q1.
      One reason Buddhists follow the five moral precepts is to reduce in themselves and others.

      Correct Answer: suffering, Suffering

      Q2.
      Buddhism teaches that taking what is not given causes harm and leads to attachment to material things, which creates suffering in this .

      Correct Answer: life, Life

      Q3.
      What is the purpose of living according to the five moral precepts?

      to follow strict religious laws
      to earn blessings from the Buddha
      Correct answer: to live ethically and reduce suffering

      Q4.
      What does the precept ‘do not take life’ refer to?

      only human life
      Correct answer: all living beings
      only animals

      Q5.
      Why is stealing discouraged in Buddhism?

      Correct answer: it causes suffering to others
      it leads to criminal charges
      it shows disloyalty to monks

      Q6.
      What do the five precepts encourage Buddhists to avoid?

      meditation and silence
      excessive generosity
      Correct answer: unskilful actions and attachments

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The five moral precepts: do not take life or what is not given, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...