Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The five moral precepts: senses, falsehoods or intoxicants

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the moral precepts: to avoid misusing the senses, speaking falsely and using intoxicants, and their importance to Buddhists today.

      Key learning points

      1. Not misusing the senses can include seeking base pleasures.
      2. The most common application includes adultery.
      3. Not speaking falsehoods includes lying but also gossiping.
      4. Many Buddhists will interpret this as not drinking alcohol or taking recreational drugs.
      5. This is because they impact the way you think and decisions you make.

      Keywords

      • Ethics/ethical - relating to moral principles that inform behaviour and attitudes

      • Falsehoods - refers to untrue statements

      • Intoxicants - a substance such as alcohol that produces feelings of pleasure in a person

      • Moral - concerned with the principles or beliefs about what is right and wrong; includes following the five moral precepts

      • The five moral precepts - an important part of Buddhist ethics; part of the Eightfold Path (Right action)

      Common misconception

      The five moral precepts are strict 'rules' or commandments that must be followed rigidly, like laws in some religious traditions.

      The five moral precepts are not seen as absolute commandments imposed by an external authority, but rather as guidelines or principles for ethical living.

      Teacher tip

      Sensitive content. Reference to adultery and sexual exploitation. Teach the first two moral precepts to consolidate the learning in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each moral precept to its main focus or teaching.

      Correct Answer:do not take life,avoid harming all living beings

      avoid harming all living beings

      Correct Answer:do not take what is not given,respect others’ belongings

      respect others’ belongings

      Correct Answer:all five moral precepts,the means to reduce suffering and live ethically

      the means to reduce suffering and live ethically

      Q2.
      What other key Buddhist teaching are the five moral precepts part of?

      The Four Noble Truths
      Correct answer: The Eightfold Path
      The Three Marks of Existence

      Q3.
      Why do Buddhists avoid taking what is not given?

      it weakens their meditation practice
      it delays the full moon ritual
      Correct answer: it creates negative kamma

      Q4.
      How are the five precepts understood in Buddhism?

      as fixed commandments
      as flexible suggestions
      Correct answer: as ethical guidelines

      Q5.
      What does the precept ‘do not take life’ influence many Buddhists to do?

      Correct answer: avoid consuming meat
      meditate daily
      pray to the Buddha

      Q6.
      What is the purpose of following the five moral precepts?

      to gain social approval
      Correct answer: to reduce suffering and develop compassion
      to impress religious leaders

      6 Questions

      Q1.
      Complete the following teaching from the Dhammapada: “He who life… digs up his own roots even in this very life.” (Dhammapada, verses 246-247)

      Correct Answer: destroys, Destroys

      Q2.
      Why do Buddhists avoid intoxicants?

      they damage the body
      Correct answer: they cloud the mind and lead to unskilful actions
      they break monastic rules

      Q3.
      What does the precept 'do not misuse the senses' usually include?

      Correct answer: seeking physical pleasures irresponsibly
      using social media
      ignoring your emotions

      Q4.
      What does the precept 'do not speak falsehoods' encourage?

      respect for elders
      avoiding arguments
      Correct answer: truthfulness and honesty

      Q5.
      According to the Dhammapada, what happens when a person breaks the precepts?

      Correct answer: they dig up their own roots
      they become isolated from others
      they receive punishment from the Buddha

      Q6.
      The five moral precepts help Buddhists to reduce suffering by encouraging ethical actions. The Pali word for this is .

      Correct Answer: dukkha, Dukkha

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The five moral precepts: senses, falsehoods or intoxicants, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...