Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The role and significance of Puja for Buddhists

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the nature, role and significance of puja for Buddhists today.

      Key learning points

      1. Puja is a devotional ritual that can be performed by Buddhists in the home and temple.
      2. Puja includes chanting important texts, e.g., the Three Refuges.
      3. Many Buddhists perform mantra recitation and use malas to aid concentration.
      4. The practice of puja at home enables lay Buddhists to adapt worship to their everyday lives.
      5. Puja at the temple enables the Sangha (community) to come together.

      Keywords

      • Chanting - singing or rhythmic repetition of a word, prayer, or sound

      • Malas - strings of beads used as a prayer aid

      • Mantra recitation - a short sequence of words or syllables chanted repetitively as a form of meditation

      • Puja (devotional ritual) - the name given to ceremonies that involve meditation, prayer, and offerings

      Common misconception

      Puja in Buddhism is the worshipping of a god or gods, in the same way as in some other religions.

      The Buddha is not a god, but a teacher who reached enlightenment. Puja is a way to show respect, devotion and strengthen commitment to the Buddhist path of enlightenment.

      Teacher tip

      Listen to audio clips of Buddhists chanting key texts or mantras to consolidate the learning in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Generosity (dana) is one of the perfections in Mahayana Buddhism.

      Correct Answer: six, 6, Six

      Q2.
      What is the main purpose of a Buddha rupa?

      to worship the Buddha
      to gain fortune
      Correct answer: to inspire devotion to the Dhamma

      Q3.
      What might Buddhists place in a shrine as an offering?

      clothes and jewellery
      Correct answer: food and incense
      books and scrolls

      Q4.
      Why are certain artefacts used during puja?

      to decorate the temple
      to attract visitors
      Correct answer: to focus the mind during worship

      Q5.
      What is dana in Buddhism?

      Correct answer: a practice of giving
      a type of chanting
      a form of meditation

      Q6.
      What is a common misconception about the Buddha rupa?

      that it is made of gold
      Correct answer: that it represents a god
      that it comes from Hindu Dharma

      6 Questions

      Q1.
      Taking in the Three Jewels shows commitment to the Buddhist path.

      Correct Answer: refuge, Refuge

      Q2.
      What is the main purpose of puja for Buddhists?

      to ask for miracles
      Correct answer: to show devotion to the Buddha’s path
      to honour the gods

      Q3.
      What might a Buddhist do during puja?

      Correct answer: meditate and chant
      bake bread
      draw mandalas

      Q4.
      What does the wisdom mudra represent?

      Correct answer: the Buddha’s teachings
      the Three Jewels
      enlightenment itself

      Q5.
      What is a Buddha rupa?

      a holy book
      a place of pilgrimage
      Correct answer: a statue or image of the Buddha

      Q6.
      What is a common misunderstanding about puja in Buddhism?

      that it’s done alone
      Correct answer: that it involves the worship of a god
      that it involves chanting

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The role and significance of Puja for Buddhists, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...