Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The six perfections in the Mahayana tradition: generosity and morality

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the six perfections: generosity and morality and how these teachings can be developed.

      Key learning points

      1. Each perfection develops a particular aspect of a Buddhist’s character or understanding.
      2. Generosity includes time, possessions or skills.
      3. The aim is to give willingly with no expectation of praise or reward.
      4. Morality includes following the Dhamma consciously, aware of the moral decisions you're making.

      Keywords

      • Bodhisattva - an enlightened, who postpones their final escape from samsara in order to help living beings

      • Generosity - the sincere and selfless desire to benefit others with no expectation of reward

      • Morality - principles or beliefs about what is right and wrong; includes following the Five Moral Precepts

      • The six perfections/paramitas - ethical principles in Mahayana Buddhism to lead a being to enlightenment

      Common misconception

      Generosity and morality are qualities solely focused on external actions or rituals.

      It is also about cultivating a selfless mindset. True generosity transcends material things and is rooted in an attitude of openness and kindness. Morality is about acting in a way which includes mental discipline and mindfulness.

      Teacher tip

      Teach the perfections/paramitas: patience, energy, meditation and wisdom, to consolidate the learning in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Speaking an statement goes against the moral precept on falsehoods.

      Correct Answer: untrue, Untrue

      Q2.
      What is the purpose of the five moral precepts in Buddhism?

      to gain status in society
      Correct answer: to reduce suffering and live ethically
      to follow strict religious law

      Q3.
      Why do Buddhists avoid intoxicants like alcohol?

      They are too expensive.
      They are against cultural norms.
      Correct answer: They cause unskilful actions.

      Q4.
      What does the precept “do not misuse the senses” relate to?

      Correct answer: healthy and respectful behaviour
      avoiding entertainment
      not wearing jewellery

      Q5.
      Which action breaks the precept about falsehoods?

      keeping secrets
      sharing opinions
      Correct answer: spreading gossip

      Q6.
      How do the precepts help Buddhists progress spiritually?

      by making them meditate more
      Correct answer: by reducing unskilful actions and dukkha
      by building good relationships

      6 Questions

      Q1.
      The six perfections guide a Bodhisattva on the to enlightenment.

      Correct Answer: path, Path

      Q2.
      What is the main goal of a Bodhisattva in Mahayana Buddhism?

      to escape suffering quickly
      Correct answer: to help all beings reach enlightenment
      to meditate in isolation

      Q3.
      What is a key aspect of practising generosity (dana)?

      expecting praise in return
      giving only to family
      Correct answer: helping selflessly with no reward expected

      Q4.
      What does morality (sila) involve in Mahayana Buddhism?

      Correct answer: following the Five Moral Precepts
      attending temple every day
      memorising scriptures

      Q5.
      What do the six perfections help a Buddhist develop?

      wealth and influence
      fame and recognition
      Correct answer: qualities to reach enlightenment

      Q6.
      Which of the following best describes generosity in Buddhism?

      giving to charity with praise
      Correct answer: sharing time, possessions or skills
      only giving to monks

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The six perfections in the Mahayana tradition: generosity and morality, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...