Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The six perfections in the Mahayana tradition: meditation and wisom

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the six perfections: meditation and wisdom, why they are important and how they can be developed.

      Key learning points

      1. The six perfections (paramitas) are virtues that guide how a Bodhisattva should live their life.
      2. The perfections help Buddhists progress toward Buddhahood and ultimately achieve enlightenment.
      3. Meditation is the fifth of the six perfections and is vital in developing insight and wisdom.
      4. The sixth perfection is wisdom, the realisation that all phenomena is empty of inherent existence (sunyata).

      Keywords

      • Bodhisattva - an enlightened being, who postpones their final escape from samsara in order to help living beings

      • Buddhahood - reaching enlightenment

      • Meditation - a spiritual experience that opens a person up to the highest state of consciousness

      • The six perfections/paramitas - ethical principles in Mahayana Buddhism to lead a being to enlightenment

      • Wisdom - insight into the true nature of reality

      Common misconception

      Wisdom means gaining intellectual knowledge or philosophical understanding.

      In the context of the perfections, wisdom isn’t about collecting facts or debating philosophy, it is about experiencing the truth of emptiness (sunyata).

      Teacher tip

      Teach the five skandhas/aggregates, interdependent arising/origination and the Heart Sutra to consolidate the learning in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The perfections are important for Bodhisattvas working towards Buddhahood.

      Correct Answer: six, Six, 6

      Q2.
      The perfection of helps Buddhists endure hardship without anger.

      Correct Answer: patience, Patience

      Q3.
      What is a way a Buddhist can develop energy (virya)?

      by ignoring suffering
      by avoiding meditation
      Correct answer: by making a strong effort to follow the Dhamma

      Q4.
      In Mahayana Buddhism, what is a Bodhisattva?

      Correct answer: a being who delays final enlightenment to help others
      a teacher of meditation only
      a ruler of a Buddhist community

      Q5.
      Why is patience important for someone following the Bodhisattva path?

      it helps them to get rich
      Correct answer: it helps them to endure suffering without anger
      it helps them to avoid helping others

      Q6.
      What is the real meaning of using energy in Buddhism?

      to always stay cheerful
      Correct answer: to develop mental strength and effort
      to quickly achieve success

      6 Questions

      Q1.
      Match each Buddhist term to its meaning.

      Correct Answer:Bodhisattva,an enlightened being, who postpones their final escape from samsara

      an enlightened being, who postpones their final escape from samsara

      Correct Answer:Buddhahood,reaching enlightenment

      reaching enlightenment

      Correct Answer:the six perfections,ethical principles to lead a being to enlightenment

      ethical principles to lead a being to enlightenment

      Q2.
      According to the Dhammapada, wisdom from meditation.

      Correct Answer: springs, Springs

      Q3.
      Which perfection is about realising the emptiness of all things?

      meditation
      generosity
      Correct answer: wisdom

      Q4.
      Some people think wisdom is just gaining knowledge. What is the Buddhist view?

      wisdom means collecting information
      Correct answer: wisdom is understanding emptiness
      wisdom is knowing many facts

      Q5.
      What analogy did Thich Nhat Hanh use to explain sunyata?

      a mountain and a river
      a diamond shining brightly
      Correct answer: a flower needing soil, sunlight, and rain

      Q6.
      The skandhas are form, sensation, perception, mental formations, and consciousness.

      Correct Answer: five, 5

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The six perfections in the Mahayana tradition: meditation and wisom, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...