Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contemporary family issues: Polygamy

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how polygamy is viewed around the world, and religious teachings and views on it.

      Key learning points

      1. Polygamous marriages are legal in some countries but not recognised by law in the UK
      2. Christian teachings support monogamy and mainstream denominations do not allow polygamy
      3. Islam teaches that polygamy (polygyny) is allowed, up to four wives, if wives are treated fairly
      4. There are different reasons why people might practise polygamy including social and economic benefits
      5. Views on polygamy vary and will be influenced by different factors e.g. the purpose of marriage

      Keywords

      • Monogamy - the practice of having one spouse (wife or husband)

      • Polygamy - the practice of having multiple spouses (wives and/or husbands)

      • Spouse - a marriage partner: husband or wife

      Common misconception

      Polygamy is only done because men want lots of wives.

      There are different types of polygamy (polygyny and polyandry) and there are different reasons why it might be practised.

      Teacher tip

      Consider the purpose/s of marriage with students. Then discuss how your view on the purpose might influence your view on polygamy. There is an Oak lesson on the purpose of marriage to help with ideas.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      One Christian teaching on family is that it is important for (which means having children).

      Correct Answer: procreation, Procreation

      Q2.
      The 2022 UK survey data shows that , kindness and support are important for families.

      Correct Answer: love, Love

      Q3.
      What is one Christian purpose of family?

      Gaining wealth
      Correct answer: Procreation
      Social status

      Q4.
      What does the Bible teach about providing for family members?

      Correct answer: It is a key responsibility
      It is not necessary
      Only the church should provide support

      Q5.
      What do many Christians believe parents should do for their children?

      Let them choose their own beliefs
      Keep them isolated from other faiths
      Correct answer: Teach them about Christianity

      Q6.
      How have attitudes towards procreation changed over time?

      More people think having children is essential
      No changes in attitudes have occurred
      Correct answer: More people approve of not having children

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:Monogamy,the practice of having one spouse (wife or husband)

      the practice of having one spouse (wife or husband)

      Correct Answer:Polygamy,the practice of having multiple spouses (wives and/or husbands)

      the practice of having multiple spouses (wives and/or husbands)

      Correct Answer:Spouse,a marriage partner: husband or wife

      a marriage partner: husband or wife

      Q2.
      What type of marriage does Christianity generally support?

      Correct answer: Monogamy
      Polygamy
      Polyandry

      Q3.
      What does Islam teach about polygamy?

      It is never allowed
      Correct answer: It is allowed with conditions
      It is required for all men

      Q4.
      Why did Prophet Muhammad place restrictions on polygamy?

      Correct answer: To prevent unfair treatment of women
      To encourage men to have many wives
      To make polygamy illegal

      Q5.
      What is a legal issue for polygamous marriages in the UK?

      They are recognised under civil law
      They are required by some religions
      Correct answer: They are not legally valid

      Q6.
      Why might people support polygamy?

      Correct answer: It can provide social and economic benefits
      It ensures men have many wives
      It prevents monogamy

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Contemporary family issues: Polygamy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...