Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Different religious views about same sex relationships

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different Christian views on same sex relationships.

      Key learning points

      1. Christianity is also known as the 'main religious tradition of Great Britain'.
      2. Many Christians do not view having same sex sexuality as sinful in itself.
      3. Some Christians do not view having same sex relationships as sinful.
      4. Different views within Christianity on same sex relationships can be contrasted with each other.
      5. Liberal Christians are likely to accept same sex relationships, whereas fundamentalist Christians are not.

      Keywords

      • Literalist - someone who rejects modern knowledge in favour of a literal interpretation of religious texts

      • Liberal - someone who prioritises modern knowledge and interprets religious texts metaphorically

      • Same sex relationship - sexual relationships between people of the same sex (also known as homosexual relationships)

      • Same sex sexuality - being physically/sexually attracted to persons of the same gender (also known as homosexuality)

      Common misconception

      That liberal Christians do not think the Bible is important for their religion.

      Liberal Christians view the Bible as important but will seek to understand it in the context and time that it was written, and are more accepting of modern ideas in relation to their religion than other approaches to Christianity may be.

      Teacher tip

      Students can create a mindmap showing other areas where liberal and fundamentalist approaches to Christianity can influence moral and ethical decisions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What is one purpose of sexuality, according to Christian beliefs?

      to cause temptation
      Correct answer: to unite couples
      to separate couples

      Q2.
      Jesus is not recorded in the Bible speaking directly about sex relationships.

      Correct Answer: same, Same

      Q3.
      Why might actions be viewed differently than feelings in Christian ethics?

      actions are always forgivable
      actions are never judged
      Correct answer: intent matters in morality

      Q4.
      Some Christians believe the Bible verses were about actions in the ancient ...

      Correct Answer: context, Context

      Q5.
      How do views on same sex relationships vary in Christianity?

      all are the same
      Correct answer: there is a wide range of beliefs
      only Catholics support them

      5 Questions

      Q1.
      Christianity is described as the main religious of Great Britain.

      Correct Answer: tradition, Tradition

      Q2.
      Which Christian approach tends to accept same sex orientation as part of human diversity?

      fundamentalist
      conservative Evangelical
      Correct answer: liberal

      Q3.
      How do liberal Christians approach the Bible?

      they reject it entirely
      they follow it literally word for word
      Correct answer: they seek to understand its meaning in context

      Q4.
      What is the Roman Catholic Church’s official view on same sex relationships?

      Correct answer: they are always sinful
      they are encouraged
      they are neutral

      Q5.
      How might liberal Christians interpret the story of Lot?

      as proof of God’s anger
      Correct answer: as a lesson on hospitality and violence
      as irrelevant

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Different religious views about same sex relationships, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...