Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The nature and purpose of marriage

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what marriage is (nature), why people marry (purpose) and non-religious views on marriage.

      Key learning points

      1. National statistics show that marriage rates are impacted by events such as war and changes in law.
      2. There are different purposes of marriage including commimtment and sharing a life of love.
      3. There are different non-religious views on marriage including those that debate its importance in society today.
      4. Marriage laws vary around the world including factors such as age, the process and how many spouses you can have.
      5. Ethical questions around marriage include issues such as cohabitation.

      Keywords

      • Civil - non-religious or secular

      • Cohabitation - living together as partners and having a sexual relationship without being married

      • Marriage - the legally and religiously recognised union of two people as partners in a personal relationship

      • Nature - the basic features of something

      • Purpose - the reason for which something is done or created or for which something exists

      Common misconception

      Marriage laws around the world are the same as England & Wales.

      Marriage laws vary around the world including minimum age, how many spouses you can have at once, who you can marry and how marriage ceremonies are carried out.

      Teacher tip

      Find out or ask students to research different laws on marriage from around the world and compare to England and Wales.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which Christian denomination follows an absolutist approach to contraception?

      Anglican
      Correct answer: Catholic
      Methodist

      Q2.
      Which of the following is a reason why some Christians support contraception?

      The Bible directly states that contraception is acceptable.
      Correct answer: It allows couples to be responsible with family planning.
      The Pope encourages its use.

      Q3.
      Which of the following best describes the Anglican Church’s view on contraception?

      Correct answer: It allows contraception if it is the most responsible and loving choice.
      It teaches that contraception is a sin in all cases.
      It only allows contraception for married couples with children.

      Q4.
      Which ethical theory is supported by the Christian principle of agape (selfless love)?

      Natural Law
      Absolutism
      Correct answer: Situation Ethics

      Q5.
      Some Christians believe that contraception goes against Law, which teaches that all actions should align with God’s natural order.

      Correct Answer: Natural, natural

      Q6.
      In 1968, Pope Paul VI issued a document called Humanae , which clarified the Catholic Church’s stance on contraception.

      Correct Answer: Vitae, vitae

      6 Questions

      Q1.
      Match the following terms to their definitions.

      Correct Answer:cohabitation,living together in a relationship without being married

      living together in a relationship without being married

      Correct Answer:marriage,the legally recognised union of two people

      the legally recognised union of two people

      Correct Answer:civil,a secular (non-religious) ceremony

      a secular (non-religious) ceremony

      Q2.
      In England and Wales, you must be at least years old to get married.

      Correct Answer: 18, eighteen

      Q3.
      Which of the following is true about marriage trends in recent years?

      Marriage rates have increased significantly.
      Correct answer: Marriage rates have declined.
      Marriage rates have stayed the same.

      Q4.
      Which of the following is a key purpose of marriage in many cultures?

      Correct answer: to strengthen commitment between partners
      to avoid legal responsibilities
      to guarantee financial success

      Q5.
      Why do some religious people believe marriage is important?

      It has no real purpose.
      Correct answer: It is a lifelong commitment blessed by God.
      It is just a legal contract.

      Q6.
      Which of these statements best describes non-religious views on marriage?

      All non-religious people believe marriage is unnecessary.
      Correct answer: Some non-religious people see value in marriage, others prefer cohabitation.
      All non-religious people avoid marriage.

      To help you plan your 11 religious education lesson on: The nature and purpose of marriage, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...