Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The nature of families including the role of parents and children

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different family types, the role of parents and children, and Christian teachings on these.

      Key learning points

      1. Sociologists use terms for different family types including: single parent, nuclear, blended, extended and same-sex.
      2. National data in the UK shows how different family types have remained stable, increased or decreased over time.
      3. Christian Bible teachings suggest that nuclear and extended families are preferred as they are alluded to in text.
      4. Christian teachings in the Bible show that the role of children includes honouring and being kind to parents.
      5. Christian teachings show that the role of parents includes to involve them in Christian practices and to educate them.

      Keywords

      • Blended family - a family group that includes the parents and children from their previous relationships (also reconstituted family)

      • Extended family - a family group including more than the nuclear family e.g. grandparents living together or nearby

      • Nuclear family - a family group consisting of parents and children only

      • Same-sex family - a family group consisting of parents who are the same gender and children only

      • Single parent family - a family group consisting of one parent and children only

      Common misconception

      There is an ideal family type.

      People may have different views on the best types but there is no ideal. All families are different.

      Teacher tip

      Discuss with students the limits that sociologists have when discussing family types. Can there be terms for every sort of family? What terms could they use for other types not mentioned in the lesson?

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the term with its correct definition.

      Correct Answer:divorce,a legal ending of a marriage

      a legal ending of a marriage

      Correct Answer:annulment,a declaration that a marriage was never valid

      a declaration that a marriage was never valid

      Correct Answer:remarriage,getting married again after a divorce or widowhood

      getting married again after a divorce or widowhood

      Correct Answer:civil marriage,a non-religious marriage ceremony

      a non-religious marriage ceremony

      Correct Answer:sanctity,the idea that something is holy or sacred

      the idea that something is holy or sacred

      Q2.
      According to the Gospel of Mark, why should marriage not be broken?

      because it is a legal contract
      Correct answer: because God has brought the couple together
      because society depends on marriage

      Q3.
      According to Catholic teaching, which of the following is not allowed?

      cohabitation
      civil divorce in certain cases
      Correct answer: religious divorce

      Q4.
      What does an annulment mean in the Catholic Church?

      Correct answer: The marriage was invalid from the beginning.
      The couple has legally divorced.
      The marriage will eventually be recognised by civil law.

      Q5.
      The Church of England teaches that marriage is for life but accepts divorce in what circumstances?

      if the couple no longer love each other
      only if both partners agree
      Correct answer: in exceptional circumstances

      Q6.
      Jesus said that anyone who divorces and remarries commits ...

      Correct Answer: adultery, Adultery

      6 Questions

      Q1.
      Match the family type with its definition.

      Correct Answer:nuclear family,a family with parents and children only

      a family with parents and children only

      Correct Answer:blended family,a family where parents have children from previous relationships

      a family where parents have children from previous relationships

      Correct Answer:extended family,a family that includes relatives like grandparents

      a family that includes relatives like grandparents

      Correct Answer:same sex family,a family where both parents are of the same gender

      a family where both parents are of the same gender

      Correct Answer:single parent family,a family with only one parent raising children

      a family with only one parent raising children

      Q2.
      Christian parents have a role in raising children in faith by taking them to and teaching them to pray.

      Correct Answer: church, Church

      Q3.
      What does 1 Timothy 5:8 suggest about families?

      Families should only consist of parents and children.
      Families should always live in the same household.
      Correct answer: Providing for relatives is important.

      Q4.
      What is a key role of Christian parents?

      Correct answer: to raise children within the faith
      to allow children to choose any belief system
      to send children to religious schools

      Q5.
      What do Christian teachings say about children’s responsibilities?

      Correct answer: They should honour and be kind to parents.
      They should challenge their parents’ views.
      They should always obey parents without question.

      Q6.
      Which family type has increased the most in the UK in recent years?

      extended families
      Correct answer: same sex families
      blended families

      To help you plan your 11 religious education lesson on: The nature of families including the role of parents and children, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...