Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the different purposes of families and Christian teachings on the purposes of families.

      Key learning points

      1. The purpose of families means the reason why they exist.
      2. People have different views on the purpose of family, including procreation, stability and raising children in a faith.
      3. Survey data shows that love, kindness and support is important for families.
      4. Christian teachings suggest that families are key for procreation, teaching Christianity and providing for children.
      5. Attitudes towards procreation and not having children have changed over time.

      Keywords

      • Procreate (procreation) - having a child; seen as a duty in many religions

      • Purpose - the reason for which something is done or created or why something exists

      • Family - traditionally, a group of one or more parents and their children living together as a unit

      Common misconception

      Christians think that families are only important for procreation.

      Some Christians emphasise that families are important for procreation, but this is not the only purpose of families.

      Teacher tip

      Use the results of the survey about parents' and children's views on families to create an activity. Students could sort them in order of importance according to their own views or choose which ones they think Christians (or followers of other religions) might prioritise and why.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      According to Exodus 20:12, children should honour their .

      Correct Answer: parents, Parents

      Q2.
      Which of these is not one of the five family types identified by sociologists?

      extended family
      nuclear family
      Correct answer: multicultural family

      Q3.
      What is a key sociological approach to studying families?

      deciding which family type is the best
      Correct answer: examining how family structures change over time
      encouraging nuclear families over other family structures

      Q4.
      Why do some Christians believe the nuclear family is ideal?

      Correct answer: the Bible mentions parents and children together
      modern society prefers this family type
      the Bible directly states it is the best family type

      Q5.
      How might an extended family provide support?

      by replacing the role of parents
      by encouraging independence from family
      Correct answer: by offering emotional and financial help

      Q6.
      Many Christians believe that parents should educate their children about Christianity and teach them right from .

      Correct Answer: wrong, Wrong

      6 Questions

      Q1.
      According to Genesis 1:28, God commanded people to “be fruitful and , fill the earth and subdue it”.

      Correct Answer: multiply, Multiply

      Q2.
      What does 1 Timothy 5:8 suggest about family responsibilities?

      Correct answer: that providing for relatives is important
      that families should focus only on religious teaching
      that family responsibilities end when children grow up

      Q3.
      What do humanists believe about the purpose of family?

      that families exist to raise children in faith
      Correct answer: that the main purpose is love and support
      that procreation is the only reason for families

      Q4.
      What does Ephesians 6:1-4 say about family relationships?

      that parents should be strict with their children
      that parents should leave children to make their own choices
      Correct answer: that children should obey and honour their parents

      Q5.
      How have attitudes towards procreation changed over time?

      Correct answer: more people now accept people choosing not to have children
      procreation is still considered essential by everyone
      fewer people see family as important

      Q6.
      Which of the following statements best describes the humanist view on raising children in faith?

      Correct answer: children should be free to choose their own beliefs
      all families should follow a religion
      the purpose of family is only procreation

      To help you plan your 11 religious education lesson on: The purpose of families, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...