Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Different religious views about the death penalty

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different Christian views on the death penalty and show how they are supported by biblical teachings and ethical theories.

      Key learning points

      1. Christians today believe the death penalty is wrong because life is sacred and all people have the potential to change
      2. Jesus challenges retribution with “Do not resist an evil person” (Matthew 5:38–39), promoting mercy over retribution
      3. Natural Law rejects the death penalty because it goes against the purpose of preserving life and helping people flourish
      4. Situation Ethics leads many Christians to oppose the death penalty
      5. Some Christians, like those in the Southern Baptist Convention, still support it, but this is a minority view

      Keywords

      • Death penalty - capital punishment; the execution of a criminal which is sanctioned by the state

      • Forgiveness - letting go of blame against a person for wrongs they have done; moving on

      • Justice - what is right and fair

      Common misconception

      Most Christians support the death penalty because the Bible says “Eye for eye, tooth for tooth.”

      Most Christians reject the death penalty because they agree with Jesus’ teaching in Matthew 5:38–39 “You have heard that it was said, ‘Eye for eye, and tooth for tooth.’ But I tell you, do not resist an evil person.”

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Capital punishment is the ending of a person’s life as punishment for a serious crime.

      Correct Answer: legal, Legal

      Q2.
      Some people support the death penalty because they believe it is a .

      Correct Answer: deterrence, Deterrance

      Q3.
      What is one argument against the death penalty?

      it always provides justice
      it is cheaper than prison
      Correct answer: it can lead to wrongful executions

      Q4.
      Which ethical theory focuses on outcomes and overall impact?

      Kantian ethics
      Correct answer: Utilitarianism
      Retributivism

      Q5.
      Which statement about the death penalty in the United States is true?

      Correct answer: lethal injection is the most common method used
      the US banned the death penalty in every state
      all states in the US use the death penalty

      Q6.
      Which of these statements is true about the UK?

      the death penalty is used for the most serious crimes
      some UK prisons use the death penalty
      Correct answer: the death penalty is fully abolished

      6 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its correct definition.

      Correct Answer:death penalty,capital punishment; legal execution by the state

      capital punishment; legal execution by the state

      Correct Answer:forgiveness,letting go of blame and moving forward

      letting go of blame and moving forward

      Correct Answer:justice,acting in a fair and morally right way

      acting in a fair and morally right way

      Q2.
      Which Bible verse tells Christians not to repay harm with more harm?

      Matthew 5:3 “Blessed are the poor in spirit”
      Exodus 21:24 “Eye for eye, tooth for tooth”
      Correct answer: Romans 12:19 “Do not take revenge”

      Q3.
      believe the death penalty is wrong believing that every person has a divine inner light.

      Correct Answer: Quakers

      Q4.
      What is the Catholic Church’s current teaching on the death penalty?

      Correct answer: it is wrong in all cases and should be abolished
      it is acceptable for serious crimes like murder
      it is acceptable if it protects society

      Q5.
      What do Natural Law thinkers say about the death penalty?

      it preserves life and should be used
      Correct answer: it breaks the rule to preserve life
      it helps society flourish by using fear

      Q6.
      Most Christians support the death penalty.

      True - Jesus supported strict justice
      True - the Bible says ‘eye for an eye’ so Christians support it
      Correct answer: False - most reject it due to sacredness of life and forgiveness

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Different religious views about the death penalty, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...