Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reasons for crime: mental illness and addiction

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how mental illness and addiction can lead to crime and describe Christian and secular responses to these causes.

      Key learning points

      1. Mental illness affects how someone thinks/behaves, making it harder to make good choices, especially without support.
      2. Addiction is a serious condition that can take over a person’s actions, sometimes leading to crime.
      3. The Bible teaches that people are judged based on what they understand and recognises how addiction can trap a person.
      4. Christianity teaches that mental illness and addiction can lead to crime and highlights the need to respond with care.
      5. Charities like Turning Point and Caritas help people with mental health or addiction problems to get support.

      Keywords

      • Addiction - being addicted to/dependent on a particular substance; can be a cause of crime (e.g., stealing money to pay for illegal drugs)

      • Crime - action which breaks the law; can be against the person (e.g., murder), against property (e.g., vandalism), or against the state (e.g., treason)

      • Mental illness - a medical condition that can cause changes to a person’s behaviour; can be a cause of crime

      Common misconception

      Help and punishment are opposites.

      Many religious and secular views argue that support and accountability can go together. A person may still be responsible for their actions, but helping them through treatment or rehabilitation can reduce reoffending and lead to real change.

      Teacher tip

      Use real-life case studies where mental illness or addiction have led to crime.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Why might people in poverty turn to crime?

      for excitement
      Correct answer: for basic needs
      for fame

      Q2.
      Growing up with or violence can make crime seem normal.

      Correct Answer: neglect, Neglect

      Q3.
      The Bible teaches that a good helps people make the right choices.

      Correct Answer: upbringing, Upbringing

      Q4.
      How do charities try to prevent crime?

      by encouraging strict policing
      Correct answer: by supporting families and communities
      by ignoring issues

      Q5.
      Christian teachings stress both repentance and when dealing with crime.

      Correct Answer: justice, Justice

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning.

      Correct Answer:addiction,being dependent on a particular substance

      being dependent on a particular substance

      Correct Answer:crime,an action which breaks the law

      an action which breaks the law

      Correct Answer:mental illness,a medical condition that can cause changes to a person’s behaviour

      a medical condition that can cause changes to a person’s behaviour

      Q2.
      What helps people with mental illness avoid crime?

      punishment
      Correct answer: support
      isolation

      Q3.
      The Bible recognises that any form of addiction can a person.

      Correct Answer: trap, Trap

      Q4.
      What is the aim of charities like Turning Point and Caritas?

      Correct answer: to offer support and treatment
      to incarcerate addicts
      to advocate for harsher treatment

      Q5.
      Support and can go together to reduce re-offending.

      Correct Answer: accountability, Accountability

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Reasons for crime: mental illness and addiction, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...