Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reasons for crime: poverty and upbringing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how poverty and upbringing can lead to crime, and describe Christian and secular responses to these causes.

      Key learning points

      1. People in poverty may feel desperate and turn to crime, like stealing or drug dealing, to meet their basic needs.
      2. Growing up with neglect or violence can make crime seem normal or acceptable.
      3. The Bible warns that poverty can lead to crime and teaches that a good upbringing helps people make the right choices.
      4. Most Christian denominations agree that strong families, stable homes and tackling social problems help prevent crime.
      5. Charities such as the Salvation Army and Catch22 try to prevent crime by supporting families and addressing poverty.

      Keywords

      • Crime - action which breaks the law; can be against the person (e.g., murder), against property (e.g., vandalism), or against the state (e.g., treason)

      • Poverty - the state of being without the things needed for a reasonable quality of life; can be a cause of crime

      • Upbringing - the environment a child lives in, and the instructions they receive, while they are growing up; can be a cause of crime

      Common misconception

      Christianity teaches that poverty or upbringing excuses crime.

      Christian teachings often show understanding of causes, but still uphold moral responsibility and stress the need for repentance and justice.

      Teacher tip

      Use case studies of real life scenarios of crimes committed because of poverty or upbringing.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Some people judge actions by the results, while others consider the behind them.

      Correct Answer: intention, Intention

      Q2.
      Which Christian teaching supports the importance of intention and action?

      Do what feels good.
      Only judge results.
      Correct answer: Love your neighbour as yourself.

      Q3.
      Some Christians believe humans are damaged by sin, but others see there’s potential for goodness.

      Correct Answer: original, Original

      Q4.
      What do many Christians believe suffering can help develop?

      physical strength
      hatred
      Correct answer: spiritual growth

      Q5.
      Some liberal Christians and humanists believe that suffering cannot the pain it causes.

      Correct Answer: justify, Justify

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to the correct definition.

      Correct Answer:crime,action which breaks the law

      action which breaks the law

      Correct Answer:poverty,the state of being without the things for a reasonable quality of life

      the state of being without the things for a reasonable quality of life

      Correct Answer:upbringing,the environment a child lives in while they are growing up

      the environment a child lives in while they are growing up

      Q2.
      People in may turn to crime in order to meet their basic needs.

      Correct Answer: poverty, Poverty

      Q3.
      Which of these could influence someone to commit a crime?

      a caring family
      Correct answer: exposure to crime during their upbringing
      exposure to the Church

      Q4.
      Most Christian denominations agree that tackling problems helps prevent crime.

      Correct Answer: social, Social

      Q5.
      How do Christians approach the prevention of crime?

      with harsh punishments
      Correct answer: with understanding and responsibility
      with fear

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Reasons for crime: poverty and upbringing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...