Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the concept of forgiveness and its connection to restorative justice, and assess arguments about it.

      Key learning points

      1. Forgiveness means to grant pardon for a wrongdoing; to give up resentment and the desire to seek revenge.
      2. It can help people heal emotionally and rebuild relationships.
      3. Forgiveness is shown in different ways, including restorative justice.
      4. Restorative justice helps victims and offenders communicate, supporting forgiveness.
      5. There are both positives and negatives to forgiveness, related to healing and justice.

      Keywords

      • Forgiveness - to grant pardon for a wrongdoing; to give up resentment and the desire to seek revenge against a wrongdoer

      • Healing - the process of becoming emotionally or physically whole and restoring well-being after harm or injury

      • Restorative justice - an approach to justice that focuses on repairing the harm caused by wrongdoing through dialogue and understanding

      Common misconception

      Forgiveness means forgetting what happened or excusing the wrong.

      Forgiveness means letting go of resentment and anger, but it does not mean forgetting or saying the wrong was acceptable.

      Teacher tip

      Use examples from the Forgiveness Project to illustrate why and how victims of crime have been able to forgive.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What Christian value is undermined the most by corporal punishment?

      love
      power
      Correct answer: dignity

      Q2.
      Christians read Bible verses through the lens of love, mercy, and .

      Correct Answer: respect, Respect

      Q3.
      Which Christian group strongly opposes corporal punishment?

      Levites
      Correct answer: Quakers
      Samaritans

      Q4.
      Corporal punishment fails to meet aims like reformation and .

      Correct Answer: protection, Protection

      Q5.
      Which ethical theory would oppose corporal punishment since it fails to achieve a loving outcome?

      Kantian Ethics
      utilitarianism
      Correct answer: Situation Ethics

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning.

      Correct Answer:forgiveness,to to grant pardon for a wrongdoing

      to to grant pardon for a wrongdoing

      Correct Answer:healing,the the process of restoring well-being after harm or injury

      the the process of restoring well-being after harm or injury

      Correct Answer:restorative justice,an approach to justice that focuses on repairing the harm caused

      an approach to justice that focuses on repairing the harm caused

      Q2.
      Forgiveness is giving up resentment and the desire for .

      Correct Answer: revenge, Revenge

      Q3.
      Restorative justice allows victims and offenders to , which can lead to forgiveness.

      Correct Answer: communicate, Communicate

      Q4.
      What is a criticism some people have about forgiveness?

      Correct answer: that it delays justice
      that it is harmful
      that it creates unhappiness

      Q5.
      What does forgiveness not mean?

      letting go of rage
      Correct answer: forgetting the wrong that was done
      choosing peace

      To help you plan your 11 religious education lesson on: The concept of forgiveness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...