Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The treatment of criminals: corporal punishment

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain ethical arguments about corporal punishment

      Key learning points

      1. Corporal punishment is physical punishment used in some homes, schools and legal systems.
      2. Many argue it breaks Article 5 of the UDHR, which bans cruel and degrading treatment.
      3. It can harm both the body and emotions, damaging dignity and trust.
      4. Supporters may value it for deterrence or retribution.
      5. Critics say it normalises violence and prevents reform and undermines human rights.

      Keywords

      • Corporal punishment - punishment in which physical pain is inflicted on the criminal

      • Dignity - the worth and value of each human life

      • Human rights - the rights a person should be entitled to simply because they are a human being, e.g. education, fair treatment etc.

      Common misconception

      Corporal punishment is banned everywhere.

      It is still legal in over 100 countries in the home, in some schools (including 17 US states), and as a criminal sentence in around 30–35 countries.

      Teacher tip

      Set ground rules for debates, some students may be particularly vulnerable to discussions about corporal punishment of children

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The Commandments include rules like ‘Do not steal’ and ‘Do not kill’, which are directly related to crime.

      Correct Answer: Ten, ten, 10

      Q2.
      Jesus taught that if someone repents, we should them.

      Correct Answer: forgive, Forgive

      Q3.
      What is one Christian reason for supporting community service?

      Correct answer: It leads to reparation
      It is a harsh punishment
      It removes liberty

      Q4.
      Which aim of punishment shows the importance of the law?

      Protection
      Reformation
      Correct answer: Vindication

      Q5.
      Why do some Christians think prison is better punishment than community service?

      It helps criminals reform
      Correct answer: It protects society
      It allows reparation

      Q6.
      What can prison offer to help criminals reform?

      Correct answer: Education and counselling
      Guaranteed forgiveness
      A chance to escape punishment

      6 Questions

      Q1.
      Many argue corporal punishment breaks 5 of the UDHR.

      Correct Answer: Article, article

      Q2.
      Some people support corporal punishment for deterrence or .

      Correct Answer: retribution, Retribution

      Q3.
      Critics say corporal punishment can lead to of power by the state.

      Correct Answer: abuse

      Q4.
      Corporal punishment impacts the of a person.

      Correct Answer: dignity

      Q5.
      What is one argument against corporal punishment?

      It always reforms criminals
      It protects dignity and rights
      Correct answer: It can normalise violence in society

      Q6.
      Is corporal punishment is banned everywhere?

      Correct answer: No, it remains legal in over 100 countries
      No, it is allowed everywhere
      Yes, an international law banned it completely

      To help you plan your 11 religious education lesson on: The treatment of criminals: corporal punishment, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...