Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Human rights and responsibilities

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the nature and significance of human rights alongside corresponding responsibilities.

      Key learning points

      1. Human rights are based on the idea that all people have inherent dignity and should be treated fairly
      2. The Universal Declaration of Human Rights outlines basic rights that belong to every human being and influences laws
      3. The extent to which people receive these rights varies, e.g. historically Christianity has not always supported them
      4. Christian teaching supports human rights based on teachings about human dignity, love, justice and equality
      5. Rights often come with responsibilities to uphold such as the responsibility to honour and respect the rights of others

      Keywords

      • Dignity - the worth and value of each human life

      • Justice - what is fair or right

      • Human rights - freedoms and protections every person should have because they are human

      • Responsiblities - the duty or obligation to act in a way that considers the impact on others

      • UDHR - the Universal Declaration of Human Rights, adopted by the United Nations in 1948

      Common misconception

      Rights are more important than responsibilities

      Most people believe that true justice involves both: rights must be protected, but everyone has a duty to care for others.

      Teacher tip

      Use powerful images or a short video showing individuals standing up for others’ rights (e.g. Malala Yousafzai or Desmond Tutu).

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How is the Bible used in liturgical worship?

      for group singing
      Correct answer: as a set reading and guide for prayers
      only for private study

      Q2.
      What is a key feature of baptism?

      lighting a candle
      wearing white robes
      Correct answer: use of water and the Trinity

      Q3.
      What do Christians remember during the Eucharist?

      Correct answer: Jesus’ death and resurrection
      Jesus’ miracles
      the Ten Commandments

      Q4.
      Which of these is an example of non-liturgical worship?

      Correct answer: a spontaneous prayer group
      a church service with hymns and readings
      a Christmas Day sermon

      Q5.
      What is a misconception about baptism?

      It must involve water.
      Correct answer: It always happens when a person is a baby.
      It is important to all Christians.

      Q6.
      What is transubstantiation?

      belief the bread and wine are symbols only
      belief communion is optional
      Correct answer: belief the bread and wine become Jesus’ body and blood

      6 Questions

      Q1.
      Human rights are based on the idea that every person has inherent and should be treated fairly.

      Correct Answer: dignity, Dignity

      Q2.
      Francis encouraged Christians to stand up for the dignity and rights of all people, especially the poor and vulnerable.

      Correct Answer: Pope

      Q3.
      With rights come , such as respecting the rights and freedoms of others.

      Correct Answer: responsibilities, Responsibilities

      Q4.
      Why do Christians believe all people deserve human rights?

      because they are citizens
      Correct answer: because they reflect God’s image
      because they follow church rules

      Q5.
      What is a responsibility that comes with freedom of speech?

      Only speak when asked.
      Use speech to express hatred.
      Correct answer: Avoid spreading harm or hate.

      Q6.
      Why is it wrong to think rights matter more than responsibilities?

      Rights are always limited by law.
      Correct answer: Justice depends on respecting others too.
      Most people don’t have rights.

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Human rights and responsibilities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...