Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contrasting religious views about violence

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Christians, Muslims, and non-religious people respond to war, including different beliefs about when (if ever) violence can be justified.

      Key learning points

      1. There are a range of potential negative outcomes of war, including loss of life and damage to the environment.
      2. Christians may quote Matthew 5:9 when arguing that violence is wrong and Christians should avoid it.
      3. Muslims may cite Surah 2.190 when justifying violence as a response to persecution.
      4. Islam allows conflict, but it should not transgress the limits.
      5. Many people, both religious and non-religious, believe that conflict should only ever be a last resort.

      Keywords

      • Conflict - a serious disagreement or fight, which can be between people, groups, or countries; can sometimes lead to war

      • Persecution - unfair treatment of people, often because of their religion, beliefs, or identity; some religious teachings allow self-defence if people are being persecuted

      • Last resort - the final option when every other choice has been tried or is not possible

      Common misconception

      Christians and Muslims do not think about conduct in war.

      Both Christianity and Islam think about possible limits and boundaries for war. Both religions aim for peace but accept war in limited conditions.

      Teacher tip

      When discussing war and religion, students may link to real world events in the news or social media. This can aid relevance but risks stereotyping. Encourage separating religious teachings from politics, showing that religion is only one factor in conflicts.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What is the general Christian view towards violence?

      neutral
      Correct answer: negative
      positive

      Q2.
      Humanists do not support violence motivated on grounds.

      Correct Answer: religious, Religious

      Q3.
      'Altruism' means acting for the benefit of .

      Correct Answer: others, Others

      Q4.
      Why might some Christians see violent protest as acceptable?

      it wins arguments quickly
      it causes fear
      Correct answer: it expresses righteous anger

      Q5.
      Which of the below are examples of peaceful actions used to show righteous anger?

      riots, vandalism, theft
      Correct answer: marches, speeches, campaigns
      ignoring the problem

      6 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:conflict,a serious disagreement or fight

      a serious disagreement or fight

      Correct Answer:persecution,unfair treatment, often because of religion, belief, or identity

      unfair treatment, often because of religion, belief, or identity

      Correct Answer:last resort,the final option when every other choice has been tried

      the final option when every other choice has been tried

      Q2.
      Conflict can also damage the .

      Correct Answer: environment, Environment

      Q3.
      Who are the 'blessed' according to Matthew 5:9?

      Correct answer: the peacemakers
      the rich
      the powerful

      Q4.
      Surah 2:190 allows Muslims to fight in response to .

      Correct Answer: persecution, Persecution

      Q5.
      Who believes conflict should be a last resort?

      only atheists
      only religious people
      Correct answer: both religious and non-religious people

      Q6.
      What limits do Christianity and Islam place on war?

      almost no limits
      no limits at all
      Correct answer: possible limits and boundaries

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Contrasting religious views about violence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...