Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Violence, including violent protest

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what Christians and humanists believe about violence and violent protest.

      Key learning points

      1. Most Christians agree that violence has a negative impact and should be avoided.
      2. Humanists generally oppose violence and do not support violence that is motivated by religious grounds.
      3. Humanists and Christians may accept violence for altruistic purposes.
      4. Jesus displayed righteous anger, where the goal is to restore to God's design and intention.
      5. Violent protest may be justified as righteous anger by some Christians.

      Keywords

      • Violence - the use of physical force intended to hurt, damage, or kill

      • Righteous anger - anger about something morally wrong, with the aim of making things right in a fair and just way

      • Altruistic - doing something to help others, even if it’s personally difficult, without expecting a reward

      Common misconception

      Righteous anger always leads to violent protest.

      Many Christians and humanists believe righteous anger can be shown through peaceful actions like marches, speeches, or campaigns. Violence is only considered by some, and only in rare cases when all peaceful options have failed.

      Teacher tip

      You may want to consider including other real world examples of peaceful and violent protest.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do Christians often seek after conflict?

      Correct answer: reconciliation
      revenge
      avoidance

      Q2.
      Christians forgive because they believe God will ultimately everyone.

      Correct Answer: judge, Judge

      Q3.
      What is the Fellowship of Reconciliation?

      Correct answer: a Christian peace movement
      a Christian church
      a Christian political party

      Q4.
      Which Beatitude inspires the Fellowship of Reconciliation?

      Blessed are the fighters
      Correct answer: Blessed are the peacemakers
      Blessed are the rich

      Q5.
      Forgiveness also means avoiding the need for .

      Correct Answer: revenge, Revenge

      Q6.
      What miracle happens during Jesus’ arrest?

      he walks on water
      Correct answer: he heals the servant’s ear
      he calms a storm

      6 Questions

      Q1.
      Christians believe that violence should be .

      Correct Answer: avoided, Avoided

      Q2.
      What type of violence do humanists particularly reject?

      Correct answer: religious
      self-defence
      political

      Q3.
      Christians and humanists may accept violence if it is for purposes.

      Correct Answer: altruistic, Altruistic

      Q4.
      When did Jesus show righteous anger?

      Correct answer: in the temple
      in the desert
      on the cross

      Q5.
      Not all Christians violent protest.

      Correct Answer: support, Support

      Q6.
      Many Christians and humanists believe righteous anger can be shown through peaceful actions like .

      Correct Answer: marches, Marches, protests

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Violence, including violent protest, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...