Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Buddhist temples in Britain and globally

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the role and significance of Buddhist temples in Britain and globally.

      Key learning points

      1. According to the 2021 Census, 272,508 individuals in England and Wales identified as Buddhist.
      2. Some Buddhist temples and monasteries (viharas) in the United Kingdom are purpose-built, but the majority are adapted.
      3. Temples hold significant importance in the UK, serving as places of belonging.
      4. In nations with large Buddhist populations, temples often play a central role in daily life.

      Keywords

      • Bhikkhu - a Buddhist monk

      • Monastery (vihara) - a building that houses monks and nuns; it may have space for study, as well as accommodation

      • Temple - a structure/building for religious or spiritual activities, such as meditation

      Common misconception

      All Buddhist temples and monasteries (viharas) are purpose-built.

      Many Buddhist temples and monasteries in the UK are buildings that were originally used for something else.

      Teacher tip

      Ask pupils to research the nearest Buddhist temple or monastery. Find out the history of the building and which Buddhist tradition it belongs to.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'dukkha' refer to in Buddhism?

      happiness
      meditation
      Correct answer: suffering

      Q2.
      Which of the following is not one of the Five Moral Precepts?

      Correct answer: going to the temple every day
      avoiding harm to living beings
      avoiding alcohol and intoxicants

      Q3.
      What is the goal of a Buddhist following the Eightfold Path?

      to gain wealth
      Correct answer: to escape samsara
      to become a priest

      Q4.
      What is anicca?

      the belief in a permanent soul
      Correct answer: the idea that everything changes
      a form of meditation

      Q5.
      Which scripture contains the teachings of the Buddha?

      The Torah
      The Qur’an
      Correct answer: The Tipitaka

      Q6.
      What is the significance of the story of Prince Siddhartha seeing the Four Sights?

      Correct answer: it inspired him to leave palace life and seek truth
      it led to his desire to conquer other kingdoms
      it helped him become a king

      6 Questions

      Q1.
      A bhikkhu is a Buddhist who has committed to the path of the Buddha.

      Correct Answer: monk, Monk

      Q2.
      Temples are important for Buddhists all over the .

      Correct Answer: world, World

      Q3.
      Why are Buddhist temples important in the UK today?

      they are tourist attractions
      they are used as libraries
      Correct answer: they offer space for community and meditation

      Q4.
      What is the significance of the Buddhapadipa temple?

      it was the first vihara in Scotland
      Correct answer: it was the first Thai purpose-built temple in the UK
      it was built by the British government

      Q5.
      What helped Buddhism reach Britain in the 19th century?

      Correct answer: translations of scriptures
      trade agreements
      TV documentaries

      Q6.
      True or false? All Buddhist temples and monasteries are purpose-built.

      Correct answer: false – many temples in the UK were originally other buildings
      true – all temples are built specifically for Buddhism
      false – most temples are temporary festival spaces

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Buddhist temples in Britain and globally, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...