Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the role and significance of puja and mudras for Buddhists today.

      Key learning points

      1. Puja is a devotional ritual that can be performed in different contexts.
      2. One feature of puja is performing offerings to the Buddha rupa.
      3. Performing puja shows commitment to following the Buddha's Dhamma.
      4. Mudras symbolise different Buddhist concepts or teachings.
      5. Mudras are often used by Buddhists during meditation or rituals.

      Keywords

      • Buddha rupa - an image or statue of the historical Buddha or a being believed to have attained Buddhahood

      • Mudra - hand gesture of Buddhas or Bodhisattvas, with symbolic meaning

      • Puja (devotional ritual) - the name given to ceremonies that involve meditation, prayer, and offerings

      Common misconception

      Puja in Buddhism is the worshipping of a god or gods, in the same way as in some other religions.

      The Buddha is not a god, but a teacher who reached enlightenment. Puja is a way to show respect, devotion and strengthen commitment to the Buddhist path of enlightenment.

      Teacher tip

      Give pupils printed copies of the mudras so they can be annotated.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The Dhammapada is a of wisdom and authority in Buddhism.

      Correct Answer: source, Source

      Q2.
      Match each keyword to its correct meaning.

      Correct Answer:chanting,a way to focus and memorise teachings

      a way to focus and memorise teachings

      Correct Answer:malas,beads used during meditation

      beads used during meditation

      Correct Answer:mantra recitation,repeating sounds or words

      repeating sounds or words

      Correct Answer:the Three Jewels,the Buddha, the Dhamma and the Sangha

      the Buddha, the Dhamma and the Sangha

      Q3.
      What are malas used for in Buddhism?

      to decorate a shrine
      to read Buddhist texts
      Correct answer: to count breaths or mantras

      Q4.
      Why do Buddhists chant the Three Jewels?

      to become monks
      Correct answer: to take refuge in the Buddha, the Dhamma, and the Sangha
      to ask for blessings

      Q5.
      What does mantra recitation help Buddhists do?

      Correct answer: develop qualities like compassion
      receive instant blessings
      learn the history of Buddhism

      Q6.
      What is a common misconception about chanting in Buddhism?

      Correct answer: that it is only for monks
      that it helps people focus
      that it involves prayer

      6 Questions

      Q1.
      During puja, Buddhists may offer three to represent the Three Jewels.

      Correct Answer: flowers, Flowers

      Q2.
      Puja can be performed in a temple, monastery, or at .

      Correct Answer: home, Home

      Q3.
      What is the main purpose of puja in Buddhism?

      to worship a god
      Correct answer: to honour the Buddha and his teachings
      To ask for wealth

      Q4.
      What does the dhyana mudra represent?

      Correct answer: meditation and concentration
      wisdom
      fearlessness

      Q5.
      What does the abhaya mudra symbolise?

      Correct answer: protection and fearlessness
      knowledge and learning
      happiness and joy

      Q6.
      What is a common misunderstanding about puja?

      that it is just meditation
      that it only happens at night
      Correct answer: that it involves the worship of a god

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Puja and mudras, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...