Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different forms of Christian worship and prayer and why they are significant.

      Key learning points

      1. Worship refers to the act of showing adoration, reverence and praise to God.
      2. There are different forms of worship within Christianity, including liturgical, non-liturgical and informal worship.
      3. Approaches to worship differ across denominations.
      4. Prayer is a key feature of worship and involves communicating with God.
      5. Prayer and worship help build relationships with God, create a community feel, and help Christians experience God.

      Keywords

      • Liturgical worship - a church service which follows a set structure or ritual

      • Non-liturgical worship - a service which does not follow a set text or ritual; sometimes spontaneous or charismatic

      • Prayer - communicating with God through words of praise, thanksgiving or confession, or requests for his help or guidance; listening to and speaking to God

      • Worship - showing adoration and reverence; offering praise to God

      Common misconception

      All Christians worship in the same way.

      Worship differs across Christian denominations, with some denominations, such as the Catholic Church, practising liturgical worship, and others, such as the Religious Society of Friends and Pentecostal Churches, practising non-liturgical worship.

      Teacher tip

      You may wish to provide students with some examples from the Book of Common Prayer to support slide 34.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What does the doctrine of the Trinity describe?

      three separate gods that are worshipped equally
      Correct answer: one God in three Persons: Father, Son, and Holy Spirit
      the three stages of Jesus' life: birth, death, and resurrection

      Q2.
      What is the significance of Jesus' crucifixion in Christian belief?

      it symbolises the end of Jesus' teachings
      Correct answer: it represents Jesus' atonement for humanity's sins
      it was a demonstration of Roman power

      Q3.
      The belief that Jesus rose from the dead is known as the .

      Correct Answer: Resurrection, resurrection

      Q4.
      According to some Christians, what is heaven?

      a temporary resting place
      Correct answer: a state of eternal union with God
      a place of punishment

      Q5.
      What event is celebrated by Christians to commemorate Jesus rising from the dead?

      Christmas
      Good Friday
      Pentecost
      Correct answer: Easter

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to the correct definition.

      Correct Answer:liturgical worship,a church service which follows a set structure or ritual

      a church service which follows a set structure or ritual

      Correct Answer:non-liturgical worship,a service which does not follow a set text or ritual

      a service which does not follow a set text or ritual

      Correct Answer:prayer,communicating with God through words of praise

      communicating with God through words of praise

      Q2.
      Which of the following best represents an act of worship?

      watching a documentary
      reading a novel
      Correct answer: singing hymns in church

      Q3.
      Which of the following is not a form of worship in Christianity?

      liturgical
      non-liturgical
      informal
      Correct answer: Political

      Q4.
      Which of these Christian denominations is most likely to follow a structured form of worship?

      Pentecostal
      Quakers
      Correct answer: Catholic
      Evangelical

      Q5.
      How can worship affect the Christian community?

      it divides people
      Correct answer: it creates a sense of unity
      it causes arguments

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Different forms of worship, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...