Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How Christians celebrate Christmas and Easter

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Christians celebrate the festivals of Christmas and Easter and why they are significant.

      Key learning points

      1. A festival is a period of celebration, usually for religious reasons; Christmas and Easter are Christian festivals.
      2. Most Christians celebrate the birth of Jesus on Christmas Day and prepare for this during the period of Advent.
      3. Christmas celebrations often include going to church, taking part in Nativity plays, singing carols, and giving gifts.
      4. Easter is when most Christians celebrate Jesus rising again after his death; Lent is the preparation for this.
      5. Many Christians celebrate Easter by going to church and reflecting on beliefs about Jesus' resurrection.

      Keywords

      • Christmas - a Christian festival celebrating the birth of Jesus

      • Easter - a Christian festival celebrating the resurrection of Jesus

      • Festival - a day or period of celebration, typically for religious reasons

      • Resurrection - the belief that Jesus rose from the dead on Easter Sunday, conquering death

      Common misconception

      All Christians celebrate Christmas on the 25th of December.

      Some Christians, such as many Eastern Orthodox Christians, celebrate Christmas on the 7th of January.

      Teacher tip

      You may wish to remind students of the story of Jesus' birth (the Nativity) and Christian beliefs about Jesus as the incarnation of God prior to beginning this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Christians believe Jesus died on the to save humanity.

      Correct Answer: cross

      Q2.
      What does the word ‘Trinity’ describe?

      Jesus’ resurrection
      The Ten Commandments
      Correct answer: God as the Father, Son, and Holy Spirit

      Q3.
      Which statement best describes the Apostles’ Creed?

      A prayer asking for forgiveness
      Correct answer: A statement of Christian beliefs
      A story told by Jesus

      Q4.
      What does Pentecost celebrate?

      Correct answer: The giving of the Holy Spirit
      The birth of Jesus
      The Last Supper

      Q5.
      What do Christians believe happens at baptism?

      Correct answer: It welcomes a person into the Christian faith
      It celebrates the resurrection
      It represents the Last Supper

      Q6.
      During the Eucharist, Christians remember Jesus’ words by drinking .

      Correct Answer: wine

      6 Questions

      Q1.
      The season called helps many Christians get ready for Christmas.

      Correct Answer: Advent

      Q2.
      When do many Eastern Orthodox Christians celebrate Christmas?

      25th December
      Correct answer: 7th January
      1st January

      Q3.
      What does the Feast of the Epiphany remember?

      Jesus’ resurrection
      The beginning of Lent
      Correct answer: The Magi visiting Jesus with gifts

      Q4.
      Lent is a time of days when Christians get ready for Easter.

      Correct Answer: 40, forty, Forty

      Q5.
      What is the main focus of Easter Sunday for Christians?

      The birth of Jesus
      Correct answer: The resurrection of Jesus
      The arrival of the Holy Spirit

      Q6.
      Christians celebrate Easter Sunday by saying “ is risen.”

      Correct Answer: Christ

      To help you plan your 10 religious education lesson on: How Christians celebrate Christmas and Easter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...