Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Persecution of Christians: past and present

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Christian persecution in past and present contexts and explain Christian responses.

      Key learning points

      1. Persecution refers to hostility and ill-treatment, especially on the basis of ethnicity, religion, or political beliefs.
      2. There have been times and places throughout history where Christians have faced persecution.
      3. Christians are still persecuted in some parts of the world today.
      4. Organisations such as Christian Solidarity Worldwide and Open Doors aim to support those facing persectution.

      Keywords

      • Martyr - a person who is killed because of their religious or other beliefs

      • Persecution - hostility and ill-treatment, especially on the basis of ethnicity, religion, or political beliefs

      • Solidarity - unity between members of a particular group

      Common misconception

      Because Christianity is the world's largest religion, Christians do not face persecution.

      Christians have been persecuted throughout history and this continues today in some countries where Christianity is a minority religion.

      Teacher tip

      You may wish to remind students of the historical context of Jesus prior to beginning this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main religion in the United Kingdom?

      Islam
      Correct answer: Christianity
      Hinduism

      Q2.
      Christians believe that came to bring people back into relationship with God.

      Correct Answer: Jesus

      Q3.
      Which of the following is a Christian denomination?

      Sunni
      Correct answer: Anglican
      Mahayana

      Q4.
      What do Christians celebrate at Christmas?

      Correct answer: Jesus’ birth
      Jesus’ resurrection
      the beginning of Lent

      Q5.
      What is the meaning of Easter for Christians?

      Jesus going to Egypt as a child
      Jesus’ teachings in Galilee
      Correct answer: Jesus’ resurrection from the dead

      Q6.
      What is evangelism?

      Helping the poor through charity.
      Correct answer: Spreading the message of Christianity.
      Studying Christian history.

      6 Questions

      Q1.
      Many Christians believe that Jesus was for his teachings, which challenged authority and claimed he was the Son of God.

      Correct Answer: crucified, killed

      Q2.
      A is someone who is killed because of their religious or other deeply held beliefs.

      Correct Answer: martyr

      Q3.
      What happened during the Great Persecution under Diocletian?

      Christians were given new temples.
      Correct answer: Churches were destroyed and Christians were killed.
      Christians were allowed to practise freely.

      Q4.
      What is one reason early Christians were persecuted by the Romans?

      They followed Jewish food laws.
      They wanted to leave the Roman Empire.
      Correct answer: They refused to worship the Roman emperor.

      Q5.
      Christians are no longer persecuted.

      True – there is no religious conflict today.
      False – persecution ended after Roman times.
      Correct answer: False – Christians still face persecution in some countries.

      Q6.
      How can Christians respond to modern day persecution?

      Correct answer: by praying and supporting charities like Open Doors
      by remaining silent and isolated.
      By leaving their religion to avoid conflict.

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Persecution of Christians: past and present, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...