Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Censorship and freedom of religious expression

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Christian teachings and responses to freedom of religious expression, censorship and extremism.

      Key learning points

      1. Freedom to express religious beliefs is a legal right recognised in many countries.
      2. Censorship controls what people are allowed to access or express in public life.
      3. Extremist views often threaten others' dignity and safety by rejecting their rights.
      4. Christians believe in sharing their faith freely and usually reject extremist behaviour.
      5. While Christians may back censorship to reduce harm, they oppose it when it unjustly targets religious expression.

      Keywords

      • Censorship - when an authority such as the government or a media company controls or limits what people can see, read, hear or say

      • Extremism - holding radical views that reject others’ rights or promote hatred

      • Freedom of religious expression - the right to freely practise religion without discrimination or punishment; e.g. being allowed space or time to pray in the workplace

      Common misconception

      Religious freedom means Christians never face challenges or restrictions today.

      Religious freedom is protected by law in the UK, but in the worldwide community and the UK Christians can still face censorship, legal cases, or public pressure.

      Teacher tip

      Use short, factual case summaries regarding restrictions to freedom of religious expression both worldwide and in the UK to help students see that this topic is not just historical.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Personal conviction is a deeply held that influences actions.

      Correct Answer: belief, Belief

      Q2.
      According to Christian teaching, the law should be followed unless ...

      it limits free speech
      it causes inconvenience
      Correct answer: it contradicts God's will

      Q3.
      Many Christians believe conscience helps them make decisions.

      Correct Answer: moral, Moral

      Q4.
      What did Bonhoeffer do in response to Nazi rule?

      Correct answer: opposed it based on his Christian beliefs
      supported the regime
      stayed silent

      Q5.
      Some Christians believe that faith may require civil when laws are unjust.

      Correct Answer: disobedience, Disobedience

      5 Questions

      Q1.
      Match each key term to its meaning.

      Correct Answer:censorship,is when an authority controls or limits what people can see

      is when an authority controls or limits what people can see

      Correct Answer:extremism,holding radical views that reject others’ rights or promote hatred

      holding radical views that reject others’ rights or promote hatred

      Correct Answer:freedom of religious expression,is the right to freely practise religion without discrimination

      is the right to freely practise religion without discrimination

      Q2.
      The freedom to express religious beliefs is a recognised legal in many countries.

      Correct Answer: right, Right

      Q3.
      Censorship may involve ...

      inviting more opinions
      providing more platforms
      Correct answer: banning books or religious materials

      Q4.
      What is a danger of extremist beliefs?

      Correct answer: inspiring hatred and discrimination
      encouraging education
      promoting moral values

      Q5.
      Despite legal protection, some Christians may still face ...

      no public scrutiny
      political promotions
      Correct answer: censorship or legal challenges

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Censorship and freedom of religious expression, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...