Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Christian views on sex and contraception

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different Christian teachings and views on contraception and family planning.

      Key learning points

      1. There are ethical questions to ask when considering the use of contraception and family planning.
      2. Christians may use different sources of authority and teachings to answer these questions, which leads to diverse views.
      3. Some Christians use situation ethics to work out the most loving decision and/or look to Bible teachings.
      4. Roman Catholic Christians may use Humanae Vitae and use an absolutist approach to Natural Law for these issues.
      5. Social science methods help to find out people’s views on these issues, including the use of surveys and interviews.

      Keywords

      • Absolutist - someone with the belief that there are certain actions that are always right or always wrong

      • Contraception - precautions taken to prevent pregnancy

      • Family planning - regulation of births; planning when to have a family and how many children to have by using birth control and /or contraception

      • Procreate (procreation) - having a child; seen as a duty in many religions

      • Situation ethics - an ethical theory which argues that the most loving action should guide decisions in each situation, rather than following fixed rules or laws

      Common misconception

      All members of a Christian denomination follow all its teachings.

      Christians may use their conscience to decide which teachings to follow or not.

      Teacher tip

      Students need to remember to use a source of authority in their answers, so using quizzes can help pupils to remember and retrieve these.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the name of the Christian belief that God became human in the person of Jesus?

      Resurrection
      Correct answer: Incarnation
      Trinity

      Q2.
      Which Christian celebration focuses on the resurrection of Jesus?

      Christmas
      Pentecost
      Correct answer: Easter

      Q3.
      Jesus taught his followers how to pray. It has become known as what?

      The Hail Mary
      The Nicene Creed
      Correct answer: The Lord’s Prayer

      Q4.
      What does the Christian belief in the Trinity mean?

      Correct answer: God is one in three persons
      God is three separate gods
      God has three names but one role

      Q5.
      Jesus taught the importance of loving your as yourself.

      Correct Answer: neighbour, Neighbour

      Q6.
      Christians believe Jesus performed to show God’s power.

      Correct Answer: miracles, Miracles

      6 Questions

      Q1.
      Which Christian teaching encourages having children?

      “Blessed are the peace-makers”
      “Do not steal”
      Correct answer: “Be fruitful and multiply”

      Q2.
      Why do some Catholics reject contraception based on Natural Law?

      Correct answer: It goes against God’s intended purpose of sex
      It promotes happiness over responsibility
      Natural Law encourages contraception

      Q3.
      Some Christians accept contraception because they believe in love, which means selfless care for others.

      Correct Answer: agape, Agape

      Q4.
      Which Christian ethical approach focuses on love as the most important factor?

      Legalism
      Correct answer: Situation Ethics
      Divine Command Theory

      Q5.
      The Catholic Church permits the method as a natural form of family planning.

      Correct Answer: rhythm, Rhythm

      Q6.
      All members of a Christian denomination follow all its teachings.

      Correct answer: No, individual Christians may also follow their conscience
      Yes, all Christians always follow their denomination’s rules
      Yes, Church teachings are legally enforced in all countries

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Christian views on sex and contraception, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...