Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Christianity and same sex relationships

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different Christian teachings and views on human sexuality.

      Key learning points

      1. Human sexuality is seen as a gift from God to humans.
      2. There is a diversity of views within Christianity on same sex relationships.
      3. Some passages of the Bible are used to support the view that same sex relationships are wrong.
      4. Most Christians do not view same sex sexuality as wrong in itself.

      Keywords

      • Same sex relationships - sexual relationships between people of the same sex (also known as homosexual relationships)

      • Same sex sexuality - being physically/sexually attracted to persons of the same gender (also known as homosexuality)

      • St Paul - important Christian from the first century C.E. who wrote much of the New Testament

      Common misconception

      That Jesus condemned same sex relationships.

      Jesus is not recorded in the Bible speaking in favour or against same sex relationships.

      Teacher tip

      Students can relate the different ethical theories of Natural Moral Law, Situation Ethics and Utilitarianism to the issue of same sex relationships in order to deepen thinking.

      Content guidance

      Language may offend

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      There are questions to consider when thinking about contraception and family planning.

      Correct Answer: ethical, Ethical

      Q2.
      Social scientists use surveys and to learn about people's views.

      Correct Answer: interviews, Interviews

      Q3.
      What might a Christian using situation ethics do when deciding about contraception?

      always say no
      follow rules only
      Correct answer: choose what is most loving

      Q4.
      Roman Catholics often follow an approach to issues like contraception.

      Correct Answer: absolutist, Absolutist

      Q5.
      According to Natural Law, what is the main purpose of sex?

      exercise
      Correct answer: reproduction
      education

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its correct meaning:

      Correct Answer:same sex relationships,sexual relationships between people of the same sex

      sexual relationships between people of the same sex

      Correct Answer:same sex sexuality,being physically/sexually attracted to persons of the same gender

      being physically/sexually attracted to persons of the same gender

      Correct Answer:St Paul,Christian from the first century who wrote much of the New Testament

      Christian from the first century who wrote much of the New Testament

      Q2.
      Human sexuality is seen as a from God to humans.

      Correct Answer: gift, Gift

      Q3.
      What do Christians believe about same sex relationships?

      All Christians accept them fully.
      All Christians think they are wrong.
      Correct answer: Views vary among different Christians.

      Q4.
      Jesus is not recorded in the Bible speaking in favour or same sex relationships.

      Correct Answer: against, Against

      Q5.
      What part of same sex sexuality do some Christians see as problematic?

      having feelings
      Correct answer: engaging in sexual activity
      praying with others

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Christianity and same sex relationships, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...