Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Divergent Christian views on divorce and marriage

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Christian teachings and Christian views on divorce, remarriage and ethical arguments relating to them

      Key learning points

      1. The Bible teaches about divorce and remarriage however Christians interpret the text differently
      2. The Catholic Church does not allow divorce however in specific cases it does allow for an annulment or separation
      3. Other Churches have made statements on divorce saying it is not desirable but may be allowed in specific cases
      4. Some Christians view remarriage as adultery wheras others allow it in exceptional circumstances
      5. Christians respond differently to the ethical arguments of compassion, sanctity of marriage vows and situation ethics

      Keywords

      • Annulment - a formal declaration that a marriage was not valid

      • Civil - non-religious, secular e.g. civil marriage

      • Divorce - the legal ending of a marriage

      • Remarriage - another marriage after a previous marriage has ended (following divorce or widowhood)

      • Sanctity - something that is holy or sacred

      Common misconception

      An annulment is the same as a divorce

      An annulment says the marriage was not valid, wheras a divorce ends a marriage.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the legal age to have consensual sex in England and Wales?

      Correct answer: 16
      17
      18

      Q2.
      What might influence someone’s view on sex before marriage?

      Correct answer: Family and friends
      Only the law
      Only religion

      Q3.
      Why do some non-religious people object to sex before marriage?

      They think it always leads to divorce
      Correct answer: They think it could cause emotional harm
      They think it is illegal

      Q4.
      Why do some people believe adultery is wrong?

      Correct answer: It can break marriage vows
      It is illegal in all countries
      It always leads to marriage

      Q5.
      Adultery is not in the UK but is against the law in some other countries.

      Correct Answer: illegal, Illegal

      Q6.
      Some people are concerned that sex before marriage could result in a being raised without married parents.

      Correct Answer: baby

      6 Questions

      Q1.
      Jesus said that what God has together should not be separated (Gospel of Mark).

      Correct Answer: joined, Joined

      Q2.
      The marriage vows include the line ‘till do us part.’

      Correct Answer: death, Death

      Q3.
      Which Christian denomination teaches that remarriage after divorce is adultery?

      Church of England
      Methodist Church
      Correct answer: Catholic Church

      Q4.
      An annulment is the same as a divorce.

      Correct answer: No, an annulment says the marriage was never valid
      Yes, both completely end a marriage
      Yes, both allow remarriage without question

      Q5.
      Why do some Christians accept divorce in certain situations?

      They believe divorce is always the easiest solution
      Correct answer: They believe it can sometimes be the most loving response
      They believe marriage vows are not important today

      Q6.
      Catholic Christians teach that divorce breaks the of the marriage vows.

      Correct Answer: sanctity, Sanctity

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Divergent Christian views on divorce and marriage, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...